Europa

DANEMARCA: Trei iranieni din ASLMA sunt judecați pentru ‘finanţarea şi promovarea terorismului’

Trei lideri în exil ai unei grupări separatiste arabe iraniene au fost trimişi joi în faţa justiţiei daneze sub acuzaţia de ‘finanţare şi promovare a terorismului’, cu ajutorul Arabiei Saudite, în Republica Islamică, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Trei membri lideri ai ASLMA (Mişcarea arabă a luptei pentru eliberarea Ahvaz) sunt acuzaţi de finanţare şi promovare a terorismului în Iran în cooperare cu un serviciu de informaţii saudit’, a informat parchetul danez într-un comunicat, precizând că infracţiunile au fost comise între 2012 şi 2020.

Cei trei, ale căror identităţi nu au fost făcute publice, mai sunt acuzaţi că au acordat asistenţă unui serviciu de informaţii saudit, mai ales în probleme militare.

Procesul se va deschide pe 29 aprilie la Roskilde, în apropiere de Copenhaga.

Inculpaţii riscă pedepse cu 12 ani de închisoare.

Ei se află în detenţie în Danemarca din februarie 2020, însă cazul datează din 2018, când o amplă operaţiune de urmărire a paralizat ţara într-o după-amiază, tăind comunicaţiile între mai multe zone.

Poliţia daneză încerca atunci să dejoace o tentativă de asasinat împotriva unuia din cei trei, tentativă pentru care un norvegian de origine iraniană, acuzat că acţionase în numele Teheranului, a fost condamnat între timp de justiţia daneză.

Operaţiunea a condus însă autorităţile daneze să ia în vizor activităţile celor trei membri ai ASMLA.

Poliţia a procedat ulterior la arestarea lor, suspectându-i de culegere de informaţii asupra unor persoane şi firme în Danemarca şi în străinătate, în cooperare cu serviciul saudit.

Cazul a ilustrat exportarea tensiunilor dintre Riad şi Teheran până într-o ţară din nordul Europei.

Citește și:  Danemarca PRELUNGEŞTE controalele la frontiere

Arabia Saudită sunnită este principalul rival al Iranului şiit în Orientul Mijlociu, iar Teheranul o acuză cu regularitate, la fel ca şi pe Israel şi Statele Unite, că susţine grupările separatiste.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close