Turcia

Erdogan califică Israelul drept un stat ‘terorist crud’ după violențele de la Ierusalim

Asculta informatia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat Israelul drept un stat „terorist crud” sâmbătă seara, la Ankara, într-un discurs în care a făcut referire la violenţele de vineri de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, soldate cu peste 200 de răniţi, informează AFP, potrivit agerpres

„Israelul, stat terorist crud, îi atacă brutal şi fără etică pe musulmanii din Ierusalim care au doar preocuparea de a-şi proteja locuinţele şi ţara lor milenară, precum şi valorile lor sacre”, a declarat şeful statului turc.

Calificând aceste violenţe drept un atac la adresa „tuturor musulmanilor”, preşedintele Erdogan a mai afirmat că „protejarea onoarei Ierusalimului este o datorie pentru fiecare musulman”.

Preşedintele turc a cerut „tuturor ţărilor, în primul rând ţărilor musulmane”, să acţioneze împotriva atacurilor Israelului asupra palestinienilor”. A solicitat, de asemenea, Consiliului de Securitate al ONU să „oprească această persecuţie”.

Cu puţin timp înaintea discursului său, şeful statului turc a postat pe Twitter un mesaj prin care condamna violenţele din Ierusalim în turcă, engleză, arabă şi ebraică.

Noi ciocniri sâmbătă seara între poliţia israeliană şi protestatarii palestinieni s-au soldat cu peste 50 de răniţi în diferite cartiere din Ierusalimul de Est, conform informaţiilor furnizate de serviciile de salvare.

„Numărăm până în prezent 53 de răniţi” în violenţele de sâmbătă seara, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Semilunii Roşii Palestiniene, care a adăugat că incidentele au avut loc în zonele Sheikh Jarrah, Poarta Damascului şi Bab al-Zahra.

Semiluna Roşie Palestiniană a precizat că cel puţin 17 persoane au fost rănite de gloanţe de cauciuc.

Vineri seara, ciocnirile dintre poliţiştii israelieni şi palestinieni pe Esplanada Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, denumit şi Muntele Templului de către evrei, s-au soldat cu peste 200 de răniţi, cele mai importante ciocniri din Oraşul Sfânt din ultimii ani.

Citește și:  Turcia acuză Grecia de hărţuirea cu aeronave militare a unui vas de cercetare în Marea Egee

Zeci de mii de palestinieni s-au rugat paşnic pe esplanadă sâmbătă seara, după Iftar, cina ce întrerupe postul în perioada Ramadanului.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 8 =

Close