Turcia

Erdogan a câştigat alegerile în şapte din cele unsprezece provincii afectate de cutremur

Asculta informatia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a câştigat alegerile în şapte din cele unsprezece provincii afectate de cutremur conform datelor preliminare, a informat luni agenţia presă Anadolu, relatează dpa, potrivit agerpres

Sprijinul sau în regiune nu a fost afectat semnificativ după ce a câştigat în nouă din cele unsprezece provincii în 2018. În Adana şi Hatay, Erdogan a câştigat atunci, deşi la scor strâns.

După cutremurele devastatoare de la începutul lunii februarie, au fost numeroase critici la adresa guvernului. Guvernul a fost acuzat că nu a luat măsuri suficiente în avans şi ulterior pentru a face faţă catastrofei.

Erdogan a susţinut în mod repetat că acest lucru este cauzat de amploarea dezastrului şi nu este vorba de eşecul guvernului său.

Cifre sigure privind prezenţa la vot nu sunt încă disponibile.

Potrivit guvernului, câteva milioane de oameni au părăsit regiunea după dezastru, deşi pentru alegeri, partidele au oferit alegătorilor gratuit transport înapoi spre regiunile în care erau înregistraţi pentru a vota.

La o zi după un prim tur de scrutin extrem de disputat, Turcia se îndreaptă luni, pentru prima dată în istorie, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai şi în cadrul căruia se vor confrunta preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi principalul său rival, Kemal Kiliçdaroglu, potrivit AFP.

După numărarea a peste 99% din buletine, Erdogan a obţinut 49,4% din voturi, faţă de 44,95% pentru principalul său adversar social-democrat, un rezultat mai bun decât spera şeful statului, pe care ultimele sondaje l-au dat sistematic în urma contracandidatului său.

Citește și:  Turcia a început pregătirile pentru transformarea Hagia Sofia în moschee
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 + = 47

Close