Franta

Emanule Macron le cere francezilor să mai reziste încă 6 săptămâni

Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel luni la „rezistenţă” încă „patru până la şase săptămâni” înainte de a putea relaxa anumite constrângeri legate de pandemia de coronavirus, relatează AFP, potrivit agerpres.

Întrebat despre acest lucru în cadrul unei discuţii cu elevii într-un centru de formare pentru meserii industriale la Stains, în regiunea pariziană, Macron i-a îndemnat „încă să reziste câteva săptămâni”, scrie AFP. „Patru până la şase săptămâni”, a adăugat el, în cursul unei vizite la un sit industrial.

În contextul în care indicii epidemiei au urcat din nou în Franţa, noi restricţii ar putea fi impuse în circa 20 de departamente plasate sub un regim de „vigilenţă sporită”.

În prezent au loc contacte între prefecţi şi aleşii locali ai acestor departamente, aflate în special în Ile-de-France şi în jurul marilor metropole. Măsuri de izolare locale în weekend, precum cele de la Nisa şi Dunkerque, ar putea fi dispuse la finalul acestor consultări.

În paralel, executivul mizează pe creşterea numărului inoculărilor, în special în rândul celor mai vulnerabili şi a personalului de îngrijire, pentru a se diminua presiunea asupra spitalelor.

Prim-ministrul Jean Castex a anunţat joi că până la jumătatea lunii mai „tuturor persoanelor de peste 50 de ani li se va propune o primă injecţie” împotriva COVID-19. Iar până la sfârşitul lui martie „vor fi vaccinate două treimi dintre persoanele de peste 75 de ani”, a mai spus Castex.

Preşedintele francez urmează să aibă în această săptămână o reuniune cu membri ai guvernului pentru a pregăti introducerea unui „permis sanitar”, care nu va fi un „paşaport de vaccinare”, în vederea redeschiderii instituţiilor culturale şi a restaurantelor închise din cauza pandemiei.

Citește și:  Franța: Adunarea Naţională nu acceptă utilizarea certificatului Covid-19 pentru accesul în spitale
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close