AfricaEuropa

Emanuel Macron va participa vineri la funeraliile preşedintelui Ciadului

Liderul francez Emmanuel Macron va participa vineri la funeraliile preşedintelui Ciadului, Idriss Deby, ucis pe front, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului francez Gabriel Attal, informează miercuri AFP, potrivit agerpres

„Preşedintele Republicii i-a adus un omagiu azi dimineaţa (miercuri) în consiliul de miniştri, el se va duce la funeralii la sfârşitul săptămânii”, a precizat Attal în timpul unei conferinţe de presă, salutând „un bărbat curajos, un om care şi-a iubit cu înflăcărare ţara”.

Preşedintele Ciadului, Idriss Deby Itno, la putere de 30 de ani, a decedat marţi, la 68 de ani, după ce a fost rănit în timp ce comanda armata în lupte împotriva rebelilor din nordul ţării, la sfârşitul săptămânii trecute. Unul dintre fiii săi, Mahamat Idriss Deby, 37 de ani, i-a succedat la conducerea unui consiliu militar ce a dizolvat guvernul şi Adunarea Naţională şi a promis că vor fi înfiinţate noi instituţii după ce vor fi convocate, în termen de un an şi jumătate, alegeri „libere şi democrate”.

Funeraliile lui Idriss Deby Itno vor avea loc vineri la N’Djamena, capitala Ciadului, înainte ca el să fie înhumat în regiunea sa natală, în estul extrem al ţării, a precizat marţi preşedinţia ciadiană.

Marţi, preşedinţia Republicii Franceze a reacţionat la decesul lui Deby, subliniind faptul că Franţa a pierdut „un prieten curajos”, precum şi importanţa unei „tranziţii paşnice” în Ciad. Parisul „îşi exprimă ataşamentul său ferm pentru stabilitatea şi integritatea teritorială a Ciadului”, se mai preciza într-un comunicat al preşedinţiei franceze.

Regimul lui Idriss Deby era considerat de Occident, în special de Franţa, fostă putere colonială, un partener esenţial în războiul împotriva jihadiştilor în Sahel. Ciadul, înconjurat de state eşuate precum Libia, Sudan şi Republica Centrafricană, contribuie cu soldaţi şi armament în acest conflict.

Citește și:  Membrii unui clan din Iaşi care şi-au trimis copiii să fure în Paris au primit împreună zeci de ani de închisoare

Armata ciadiană furnizează de asemenea Căştilor Albastre ale ONU în Mali unul din principalele lor contingente şi este considerată cea mai experimentată din forţa comună a G5 Sahel (Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger şi Ciad).

Istoria Ciadului independent cunoaşte mai multe episoade de rebeliuni armate provenite din Nord, din Sudanul sau Libia vecine. În februarie 2019, veniţi din Libia în încercarea de a-l înlătura de la putere pe preşedintele Idriss Deby Itno, rebelii au fost opriţi de bombardamente franceze la cererea N’Djamena.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close