Sanatate

EMA decide că vaccinul AstraZeneca provoacă apariția cheagurilor de sânge

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a stabilit astăzi că apariția cheagurilor de sânge atipice survine în urma vaccinării cu serul produs de compania AstraZeneca și anunță că reacția va fi trecută pe lista efectelor adverse produse de vaccinul Vaxzevria (denumit în trecut vaccin Covid-19 AstraZeneca).

EMA a analizat 86 de cazuri de tromboză atipică, dintre care 18 au dus la deces. Una dintre posibilele cauze ale formării cheagurilor de sânge este un răspuns imun asemănător celui care apare după administrarea de medicamente pentru coagulare.

Pacienții trebuie să semnaleze imediat unul dintre următoarele simptome: dificultate de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, durere abdominală persistentă, simptome neurologice, inclusiv dureri de cap persistente sau vedere încețoșată, vase sparte sau vânătăi la locul injectării.

Totuși, „beneficiile sunt mai mari decât riscurile”, spune Emer Cook, directorul EMA. „Este un vaccin care și-a dovedit eficiența împotriva Covid și salvează vieți”.

Citește și:  OMS scapă porumbelul. Tehnologia vaccinului ARN mesager a dat rateuri
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close