Africa

Egipt: 49 de oameni au fost EXECUTAŢI!

Egiptul a executat 49 de persoane în zece zile în octombrie, conform unui bilanţ publicat joi de Human Rights Watch (HRW), care le cere autorităţilor egiptene „să oprească imediat” aplicarea pedepsei capitale, relatează AFP, potrivit agerpres.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului, care se bazează în special pe informaţii apărute în publicaţiile pro-guvernamentale, precizează că „guvernul nu anunţă de obicei execuţiile şi nici nu informează familiile deţinuţilor”.

Printre persoanele executate se numără 15 bărbaţi acuzaţi de implicare în trei cazuri diferite de violenţe politice, menţionează HRW în comunicatul său.

Trei dintre ei erau acuzaţi că au fost implicaţi în atacul violent din 2013 asupra unui comisariat din Kerdasa, o periferie a capitalei Cairo cunoscută a fi un fief islamist, conform HRW, care citează Centrul pentru Drepturile Omului Al-Shehab.

Alţi zece au fost declaraţi vinovaţi de atacuri revendicate de gruparea jihadistă Ajnad Masr în 2014-2015, iar alţi doi, pentru o manifestaţie violentă în Alexandria în 2013.

Dintre cei 15 condamnaţi, 13 se aflau într-o închisoare din Cairo, care a fost în septembrie scena unui incident violent în cursul căruia patru deţinuţi şi patru gardieni au murit.

„Tradiţia autorităţilor egiptene de a executa deţinuţi de pe culoarul morţii după atacuri asupra unor forţe de securitate face ca stoparea execuţiilor să fie şi mai urgentă”, afirmă în comunicat Joe Stork, direct adjunct al HRW pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

În paralel, HRW a raportat că dintre celelalte 34 de persoane executate, între care două femei, unele erau acuzate de fapte penale, cum ar fi crime şi violuri.

Organizaţia estimează că sub preşedinţia lui Abdel Fattah al-Sissi, ales în 2014, Egiptul a devenit una dintre cele 10 ţări care aplică cele mai multe pedepse capitale.

Citește și:  Egiptul pregătit să intervină ‘direct’ în Libia dacă GNA progresează

De la destituirea de către armata din Egipt în 2013 a preşedintelui islamist Mohamed Morsi şi venirea la putere anul următor a lui Abdel Fattah al-Sissi, a fost declanşată o represiune tot mai puternică asupra oricărei forme de opoziţie, islamistă sau liberală.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close