Efectele adverse grave ale Pfizer și Moderna, anunțate de autorități cu 11 zile întârziere – Europa News
Sanatate

Efectele adverse grave ale Pfizer și Moderna, anunțate de autorități cu 11 zile întârziere

Pe principiul ce-i atâta grabă, concluzia oficialilor europeni că vaccinurile ARN mesager provoacă afecțiuni cardiace a fost transmisă populației din România cu 11 zile întârziere. Sigur, 11 zile absolut esențiale, în care se mai putea repeta, în campaniile plătite din mass-media și în declarațiile autorităților, cât de sigur și binefăcător este vaccinul.

”Informați-vă doar din surse sigure”, ne-au tot spus guvernanții și coordonatorii campaniei de vaccinare. Iar pentru acest lucru s-a făcut și un site guvernamental, cu raportări, știri oficiale și doza de claritate. Vestea că vaccinurile Pfizer și Moderna provoacă miocardite și pericardite a fost transmisă oficial populației, prin coordonatorul Campaniei de vaccinare, abia în 19 iulie. Astfel, pe site-ul Platforma de vaccinare, a fost publicată o știre, la ”Doza de claritate” cu titlul inofensiv și aparent fără legătură cu vaccinarea, ”Ce trebuie să știm despre miocardită și pericardită”.

”La ultima întâlnire, Comitetul de siguranță (PRAC) al EMA (Agenției Europene a Medicamentului) a concluzionat că miocardita și pericardita pot apărea în cazuri foarte rare după vaccinarea cu vaccinurile Covid-19 Comirnaty (anterior BioNTech/ Pfizer Covid-19 vaccine) și Spikevax (anterior Covid-19 Vaccine Moderna). Miocardita și pericardita sunt boli inflamatorii ale inimii care pot apărea cel mai frecvent în urma infecțiilor sau a bolilor autoimune. Simptomele pot varia și includ adesea senzația de respirație dificilă, bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații) și durere în piept”, se arată în comunicatul din 19 iulie. Comitetul de siguranță al EMA a analizat 321 de cazuri de pericardită și miocardită și a concluzionat că majoritatea cazurilor au apărut în decurs de 14 zile de la vaccinare, mai des după administrarea celei de-a doua doze, cu precădere la bărbații tineri, înregistrându-se și decese.

Citește și:  Adevărul despre activitatea lui Raed Arafat: ”Și eu am omorât oameni!” Dezvăluiri șocante din secția ATI COVID a Spitalului Județean Sibiu

Primul verdict, în 5 iulie

După ce a aflat toată planeta, autoritățile din România au decis că nu mai pot ține la sertar informația despre legătura de cauzalitate între vaccinurile ARN mesager și afecțiunile cardiace. Spunem asta deoarece informația a fost asumată oficial de EMA în 5 iulie. Organizația Mondială a Sănătății a comunicat că, în perioada reuniunii dintre 5 și 8 iulie, Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a examinat ultimele date provenind din Europa, şi a confirmat existenţa unei relaţii de cauzalitate plauzibilă între miocardită şi vaccinurile cu ARN mesager. Comunicarea s-a făcut pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului în data de 9 iulie, însă pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului din România a apărut abia în 15 iulie, atât la comunicate de presă, cât și la rubrica dedicată profesioniștilor din domeniul sănătății. Nefiind, totuși, o informație importantă, aceea că vaccinurile provoacă afecțiuni cardiace, Centrul național de coordonare a campaniei de vaccinare a mai lăsat să treacă alte patru zile până să o comunice populației. Ar fi interesant de aflat dacă România a raportat vreo reacție adversă severă după vaccinare, mai ales că a existat cel puțin un caz de miocardită și pericardită la un tânăr din Bacău, confirmat după vaccinare.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close