Sanatate

ECDC confirmă. Infectările cu Omicron, doar forme asimptomatice sau ușoare

Asculta informatia

Potrivit ultimelor informații publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), în 16 decembrie, infectările produse de varianta Omicron dau doar forme asimptomatice și ușoare. Mai mult, la nivel mondial, numărul de cazuri era de 15.778, din care în UE și în Spațiul Economic European (SEE) au fost consemnate 3.158, semn că explozia de cazuri Covid de pe continent nu are nicio legătură cu varianta sud-africană.

Statele din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European au înregistrat până la data de 16 decembrie 3.158 de cazuri Covid cu varianta Omicron. Unele țări au raportat și cazuri fără o legătură epidemiologică cu vreo călătorie peste granițe, printre acestea numărându-se Belgia, Danemarca, Ungaria, Islanda, Irlanda, Norvegia, Olanda, Portugalia, România, Spania și Suedia. Aceasta indică faptul că transmiterea comunitară nedetectată ar putea fi în curs de desfășurare în UE/SEE, susține Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

”Toate cazurile din aceste zone, pentru care există disponibile informații privind severitatea bolii, au fost fie asimptomatice, fie ușoare. Până acum nu au fost raportate decese legate de varianta Omicron în țările UE/SEE. Aceste date trebuie evaluate cu prudență, deoarece numărul de cazuri confirmate este prea mic pentru a înțelege dacă boala clinică provocată de Omicron diferă de cea a variantelor detectate anterior”, se arată în comunicatul ECDC. Dintre țările europene, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Norvegia, 1.792, Danemarca, 383, și Franța, 170. Totodată, potrivit ECDC, în afara UE/SEE, 58 de țări au raportat un total de 12.620 de cazuri de infectări cu Omicron, toate fiind cazuri ușoare sau asimptomatice. La nivel mondial, Marea Britanie este cea care a raportat un singur deces, la un pacient spitalizat.

Citește și:  Înainte de vaccinul COVID, fiul ei era un sportiv sănătos – acum „abia merge”, spune mama

Cazuri verzi

Un element de noutate în România a fost introducerea unei alte denumiri pentru infectările cu varianta Omicron, ”cazurile verzi”, autoritățile recunoscând faptul că s-ar putea confrunta cu un număr de cazuri crescut, dar fără probleme pentru sistemul medical.

”Având în vedere ultimele informaţii despre varianta Omicron, am putea avea un număr relativ mare de cazuri, dar cu simptomatologie mai uşoară, aşa-numite <<cazuri verzi>>, cum le numim noi în sistemul de triaj de urgenţă. Una dintre solicitările pe care şeful Departamentului le-a avut către colegii din UPU a fost ca să încerce să identifice spaţii pentru o eventuală extindere a UPU în situația în care este necesară suplimentarea acestor spaţii pentru pacienții care sunt pozitivi, dar au simptomatologie ușoară, pentru triaj, tratament şi evaluarea acestora”, a declarat reprezentantul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Călin Alexandru.

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță susține că aceste simptome ușoare ale celor infectați cu varianta Omicron s-ar datora faptului că oamenii erau fie vaccinați, fie trecuți prin boală, deși nicăieri în lume nu s-a specificat că varianta Omicron i-ar fi infectat doar pe cei vaccinați sau imunizați natural.

Vaccinații, secerați de Delta

Ultimele vești din Europa pun într-o lumină extrem de nefavorabilă vaccinul anti-Covid. Cu procente de vaccinare de peste 80%, tot mai multe țări înregistrează nu numai un număr alarmant de infectări, ci și foarte multe spitalizări și decese în rândul vaccinaților. Astfel, se fac presiuni pentru administrarea rapidă a dozei a treia de vaccin. Culmea este că, deși se vorbește despre amenințarea Omicron, varianta Delta este cea care face ravagii în țările cele mai vaccinate.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 − 53 =

Close