Europa

Drona care a survolat România şi s-a prăbuşit în Zagreb transporta o BOMBĂ de 120 de kg

Asculta informatia

Bomba găsită în resturile dronei care s-a prăbuşit săptămâna trecută la Zagreb cântărea până la 120 de kilograme şi a explodat sub pământ, a relatat duminică postul public de televiziune croat HTV, citând o sursă de nivel înalt din Ministerul Apărării, transmite luni HINA, potrivit agerpres.

Explozia s-a produs sub pământ întrucât drona a căzut pe un teren moale, dar dacă ar fi căzut pe asfalt sau beton consecinţele ar fi fost catastrofale, potrivit HTV.

Resturile dronei militare datând din perioada sovietică au fost dezgropate duminică dimineaţa, iar ministrul croat al apărării Mario Banozic a confirmat că în crater s-au găsit fragmente de bombă de aviaţie şi urme de explozibil, indicând că nu a fost vorba de o dronă de recunoaştere.

Unii analişti militari au contrazis însă această afirmaţie, declarând presei că nu a fost vorba de o bombă de aviaţie, ci de un sistem de autodistrugere a echipamentului şi datelor.

Ivan Selak, fost pilot în forţele aeriene croate, a spus că este aproape sigur că nu a fost o bombă aeriană „pentru că dacă ar fi avut explozibil jumătate din căminul studenţesc din vecinătate ar fi fost distrus de deflagraţie”.

Drona, un dispozitiv fără pilot Tupolev Tu-141 Strij, s-a prăbuşit joi lângă un cămin studenţesc din Jarun, în sud-vestul Zagrebului, la puţin timp după ora 11 seara, avariind circa 40 de maşini aflate într-o parcare. Totuşi, nimeni nu a fost rănit. Drona venise din Ucraina, survolând România şi Ungaria, amândouă state membre ale NATO, cu o viteză de 700 km/h şi la o altitudine de 1300 metri.

Citește și:  Croaţia: Incă două seisme puternice azi dimineaţă
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2

Close