Ucraina

Doi britanici și un marocan care luptau alături de ucraineni au fost condamnați la moarte de separatiștii pro-ruși din Donețk

Asculta informatia

Un tribunal din regiunea  Donețk, controlată de pro-ruși, a condamnat la moarte doi cetățeni britanici și un cetățean marocan, capturați în timp ce luptau în armata ucraineană la Mariupol, relatează BBC și The Guardian.

Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Newark, și Shaun Pinner, de 48 de ani, din Watford, au fost condamnați de instanța din Donețk, pe teritoriul controlat de ruși, alături de Saaudun Brahim, sub acuzația de „terorism”, după un proces de câteva zile pe care observatorii l-au numit un „proces dezgustător din epoca sovietică”, menit să imite procesele pentru crime de război împotriva soldaților ruși la Kiev.

Cei doi britanici au declarat că slujesc în marina ucraineană, fiind soldați în serviciu activ. Ei ar trebui să fie protejați de convențiile de la Geneva privind prizonierii de război.

Cu toate acestea, mass-media de stat rusă i-a descris drept mercenari, iar instanța i-a condamnat în baza acestui statut. „Condamn total condamnarea lui Aiden Aslin și Shaun Pinner, deținuți de împuterniciți ruși în estul Ucrainei”, a declarat secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss. „Sunt prizonieri de război.”

Aceasta este o judecată falsă fără absolut nicio legitimitate. Gândurile mele merg către familiile lor. Continuăm să facem tot ce putem pentru a-i sprijini.” Miercuri, agenția rusă de stat RIA Novosti a distribuit imagini cu bărbații care pledează „vinovat” la acuzațiile care le sunt aduse, acuzații care includ și terorism, comiterea unei infracțiuni în cadrul unui grup infracțional și preluarea forțată a puterii.

Oficialii pro-ruși au susținut că acțiunile bărbaților au „dus la moartea și rănirea civililor, precum și la deteriorarea infrastructurii civile și sociale”.

Citește și:  Putin acceptă o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, pentru normalizarea relaţiilor

Sursa:  BBC / The Guardian via informatialibera.ro

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

81 − = 72

Close