EuropaMoldova

Dodon ignoră decizia Curții Constituţionale și promulgă legea privind resubordonarea Serviciului de Informaţii

Asculta informatia

Preşedintele la final de mandat al Republicii Moldova, Igor Dodon, a promulgat legea care prevede trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din subordinea şefului statului în cea a parlamentului şi care reduce astfel prerogativele preşedintelui ales Maia Sandu, deşi Curtea Constituţională suspendase luni acţiunea legii respective până la pronunţarea unei decizii finale asupra acesteia, relatează Radio Chişinău şi Deschide.md, si agerpres

Informaţia a fost confirmată pentru cele două media de şefa serviciului de presă al preşedinţiei de la Chişinău, Carmena Sterpu.

Prin decizia de luni a Curţii Constituţionale, Igor Dodon a fost lipsit de posibilitatea de a promulga legea până când Curtea Constituţională se va întruni pentru examinarea contestaţiei depuse de un deputat al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco.

Acesta solicitase Curţii Constituţionale să declare neconstituţională legea prin care SIS trece în subordinea parlamentului. Litvinenco susţinea că grupul parlamentar al socialiştilor, cel al Partidului „ŞOR” şi deputaţii Platformei „Pentru Moldova” au încălcat la 3 decembrie procedura de vot şi implicit Constituţia.

Igor Dodon nu avea niciun drept să promulge modificările la Legea cu privire la Serviciul de Informaţii şi Securitate din moment ce Curtea Constituţională a suspendat acţiunea acesteia până la decizia sa asupra fondului cauzei, a comentat pentru Radio Chişinău expertul în drept constituţional Alexandru Arsene.

S-a creat o situaţie în care există două acte care se bat cap în cap – hotărârea Curţii Constituţionale şi decretul de promulgare a legii, susţine Alexandru Arsene, adăugând că, în acest caz, ar trebui să intervină de urgenţă Curtea Constituţională.

Citește și:  Biden: Revine Ucrainei decizia dacă ar trebui sau nu să cedeze teritorii pentru a obţine pacea
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close