Romania

Discuții cu cultele despre CERTIFICATUL VERDE | Premierul Ciucă: Până la sfârșitul anului să avem o lege / Ministrul Rafila dă de înțeles că nu se va introduce în biserici: Libertatea religioasă trebuie respectată

Asculta informatia

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au discutat cu reprezentanții a 17 culte despre certificatul verde, la o întâlnire organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la Templul Coral din București.

În urma întâlnirii, premierului Nicolae Ciucă a declarat că până la finalul anului ar trebui să existe o lege care să reglementeze certificatul verde. El a precizat, totuși, că legea trebuie discutată foarte serios de specialiști și că trebuie să țină cont de incidența bolii, de cei care au trecut prin boală, de testare.

„Până la sfârșitul anului să avem o lege a certificatului verde. El se va înscrie în parametri în ceea ce înseamnă incidența bolii, de cei care au trecut prin boală, de testare. Este o chestiune ce urmează să fie dezbătută de cei îndrituiți.

Am cerut sprijinul cultelor pentru a putea salva cât mai multe vieți. Vaccinarea este o soluție, iar cealaltă este comportamentul. Iar prin asta înțelegem: respectul față de comunicate, de semeni”, a spus Nicolae Ciucă.

La rândul său, dr. Rafila a precizat că în opinia autorităților, libertatea religioasă trebuie respectată și că accesul la serviciile religioase beneficiază de același statut ca și accesul la magazinele de strictă necesitate.

„Libertatea religioasă trebuie respectată. Certificatul verde este destinat circulației în spațiul comunitar.

Cred că atunci când se va lua o decizie, trebuie să fie o decizie cu mecanism incluziv. Nu doar accesul la magazinele esențiale…Noi credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de același lucru.

Vaccinarea este doar o soluție, cealaltă parte, comportamentul, poate fi modificat pentru a limita transmiterea.

În această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri”, a spus Rafila.

Citește și:  Atenţie la aceşti NEMERNICI! USR propune obligativitatea certificatului verde pentru toți angajații

Ministrul Sănătății a comentat și mesajul Ursulei von der Leyen, care a spus că ar dori ca statele UE să instituie vaccinarea obligatorie. Alexandru Rafila a spus că este doar părerea personală a șefei Comisiei Europene și deciziile sanitare aparțin fiecărui stat în parte.

„Președintele Comisiei Europene nu este liderul Uniunii Europene…Era doar o părere a doamnei Leyen. Această decizie depinde de statele membre. Cred în continuare că informarea este cea mai bună soluție. Este foarte greu să discutăm despre obligativitatea vaccinării.

Fiecare stat membru trebuie să ia decizii de sănătatea în funcție de contextul național”, a mai zis Rafila.

SURSA

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 3 =

Close