Marea Britanie

O femeie din Marea Britanie și-a pierdut cetățenia după ce s-a alăturat islamiștilor. Judecătorul i-a respins apelul

O femeie din Marea Britanie care s-a alăturat organizației Statul Islamic în adolescență a pierdut apelul privitor la decizia autorităților legată de retragerea cetățeniei britanice, informează mediafax.

Shamima Begum, care a părăsit Regatul Unit pentru a se alătura ISIS la vârsta de 15 ani, a pierdut apelul împotriva deciziei de retragere a cetățeniei britanice, potrivit CNN.

Judecătorul Robert Jay a anunțat decizia miercuri, în urma unei audieri de cinci zile care a avut loc în noiembrie. Hotărârea nu stabilește dacă Begum se poate întoarce în Marea Britanie, ci doar că retragerea cetățeniei sale a fost legală.

Begum, acum în vârstă de 23 de ani, a zburat în Siria în 2015, împreună cu doi colegi de școală, pentru a se alătura grupării teroriste ISIS. În februarie 2019, ea a apărut în ziarele internaționale ca „mireasă ISIS”, după ce a implorat guvernul britanic să se întoarcă în țara sa de origine pentru a da naștere unui copil.

Invocând rațiuni de securitate, ministrul de interne Sajid Javid i-a retras cetățenia britanică la 19 februarie 2019. Bebelușul lui Begum a murit într-o tabără de refugiați din nordul Siriei în luna următoare. Ea a declarat presei britanice că a mai avut doi copii, care au murit tot în Siria.

Avocații lui Begum au criticat decizia de miercuri ca fiind o „oportunitate pierdută de a anula o greșeală profundă și o nedreptate continuă”. Și grupul pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a descris hotărârea ca fiind „foarte dezamăgitoare”.

Citește și:  Medicii britanici pot prescrie medicamente specifice procedurii de schimbare de sex copiilor sub 16 ani, fără consimțământul părinților
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close