Demolările israeliene din Cisiordania criticate de UE – Europa News
Israel

Demolările israeliene din Cisiordania criticate de UE

Uniunea Europeană (UE) a criticat joi activităţile de demolare efectuate de autorităţile israeliene, soldate cu distrugerea unui sat de beduini în Cisiordania, informează agerpres.

„Această demolare la scară largă este o altă dovadă a deplorabilei tendinţe de confiscare şi distrugere”, a declarat reprezentantul UE în teritoriile palestiniene Sven Kuehn, în timpul vizitei pe care a făcut-o la Humsa Al Bqai’a.

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a participat şi el la această vizită.

Şapte corturi de beduini unde locuiau 66 de oameni au fost distruse miercuri, potrivit organizaţiei neguvernamentale Betselem, şi mai multe case au fost confiscate luni în satul vecin Khirbet Humsa. În noiembrie anul trecut comunitatea internaţională a criticat distrugerile provocate în acest sat.

Potrivit Betselem, citată de dpa, armata israeliană voia să ia pământul locuitorilor.

COGAT, principalul birou de legătură al Israelului cu palestinienii, a declarat că locuinţele au fost construite ilegal şi că se aflau într-o zonă militară unde au loc exerciţii de tragere, ceea ce pune în pericol viaţa locuitorilor, cărora li s-au oferit alternative pentru locuit.

Trimisul UE a a subliniat că activităţile de demolare au lăsat mai multe familii fără adăpost în timpul lunilor de iarnă şi în plină pandemie. „Le cerem autorităţilor israeliene să se abţină de la orice altă demolare de proprietate palestiniană”, a spus el.

Israelul a ocupat Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est şi Oraşul Vechi istoric, de la Iordania în 1967.

Citește și:  Comisia Europeană cere statelor UE să evite instituirea restricţiilor de călătorie la frontierele interne
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close