Romania

De ce plătim atât de mult pe un litru de benzină sau motorină, când preţurile petrolului sunt la cele mai reduse niveluri?

Asculta informatia

Românii, cel puţin, sunt luaţi de fraieri. Din punct de vedere al preţului plătit la pompă, costurile nu se justifică. Cifrele arată că preţurile petrolului au atins luni minimele ultimelor 9 luni.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, cu livrare în noiembrie, au scăzut cu 1,09 dolari, sau cu 1,3%, până la 85,06 dolari pe baril. Minimul sesiunii a fost de 84,51 dolari, cel mai redus nivel atins din 14 ianuarie.

Dolarul, impact pe petrol

Impactul unui dolar puternic asupra preţului petrolului este cel mai pronunţat din mai bine de un an, arată datele Refinitiv Eikon.

”Este greu pentru oricine să se aştepte că petrolul se va recupera în urma unui dolar atât de scump”, a spus Bob Yawger, directorul pentru contracte futures în energie la Mizuho.

Perturbarea provocată de războiul Rusia-Ucraina a lovit şi piaţa petrolului, sancţiunile Uniunii Europene care interzic ţiţeiul rusesc urmând să intre în vigoare în decembrie, împreună cu un plan al ţărilor G7 de a introduce un plafon al preţului petrolului rusesc.

Cât costă benzină şi motorina?
Petrom a scăzut azi prețul cu 10 bani pe litru, și la benzină și la motorină. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișa la 27 septembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,08 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,41 lei/litrul.

Prețurile reale, după aplicarea subvenţiei, sunt mai mici, adică 6,58 lei pe litru la benzină și 7,91 lei pe litru la motorină.

 

Citește și:  Guvernul plafonează prețurile la energie electrică și gaze până în 2023 / Noua schemă de ajutor de la 1 aprilie
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 − 50 =

Close