Romania

“De ce ați vaccinat-o pe Simona Halep cu Pfizer, iar pe profesori cu AstraZeneca?” Răspunsul lui Valeriu Gheorghiţă

De ce a fost vaccinată Simona Halep cu Pfizer? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiţă

Medicul a explicat, la Digi24, de ce în cazul campioanei noastre s-a folosit un anumit tip de vaccin – cel produs de Pfizer.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Ivan, un profesor de limba română din Constanța vrea să știe de ce s-a decis AstraZeneca pentru profesori. „M-am vaccinat în aceeași zi cu Simona Halep, care s-a vaccinat cu Pfizer. Cine a decis aceste alegeri?”.

Valeriu Gheorghiță: Nu a fost o impunere a tipului de vaccin. La acel moment, când noi am organizat acea etapă specială de vaccinare pentru personalul din Învățământ, nu am avut suficiente doze disponibile, de pildă, dintr-un singur vaccin.

Am avut vaccin excedent de la Pfizer și de la AstraZeneca, și atunci ținem minte faptul că vaccinul AstraZeneca avea acea limitare superioară de vârstă la 55 de ani, și pentru a acoperi toate persoanele eligibile, am propus ca cei cu vârsta peste 55 de ani să poată să opteze pentru AstraZeneca, dar asta nu înseamnă o impunere și o obligativitate, iar peste 55 de ani trebuia să acoperim această nevoie cu vaccin de la Pfizer, care avea recomandare pentru acea grupă de vârstă.

Valeriu Gheorghiță: “Este o situație care a fost impusă pentru campioana României”

Valeriu Gheorghiță: În ceea ce privește opțiunea de a o vaccina pe Simona Halep cu Pfizer, având în vedere competițiile la care urma să plece, trebuia aleasă, din ceea ce știu, o schemă de vaccinare care se completa după o perioadă foarte scurtă, și atunci trebuia să se petreacă practic un vaccin care avea cea mai scurtă perioadă între cele două doze.

Citește și:  Turcia: Profesorii vor fi vaccinaţi înainte de redeschiderea şcolilor

Claudiu Pândaru: Deci ați făcut o excepție pentru Simona Halep…

Valeriu Gheorghiță: Nu am făcut o excepție pentru Simona Halep, este o situație care a fost impusă pentru campioana României. Toate vaccinurile au acea recomandare pentru grupele de vârstă.

Claudiu Pândaru: Să știți că mulți concetățeni nu vă vor da dreptate, și vor spune că ați făcut o excepție. Așa cum, la fel de mulți, alții, vor spune că ați făcut bine… având în vedere, cum spuneați, că este o campioană a României.

Valeriu Gheorghiță: Da, și care cred că trebuia să facilităm plecarea la Olimpiadă, plecarea la turneele pe care urma să le aibă.

“Sunt mai liniştită (n.r. – după vaccinare), am şi făcut virusul, deci mă simt mai confortabil decât în august şi de aceea mă duc în Statele Unite. A fost o pauză destul de lungă, dar m-am simţit bine acasă. Am făcut antrenamente după ce mi-au trecut toate problemele fizice, iar acum abia aştept să joc câteva meciuri. Sper să joc bine”, a afirmat Simona Halep.

Halep a explicat că a făcut rapelul la vaccinul Pfizer cu două zile mai devreme, cu acordul medicilor, şi că se simte bine.

“Nu am avut reacţii adverse, m-am bucurat că nu am avut nimic pentru că am avut ceva emoţii înainte, dar n-am simţit nimic. Rapelul l-am făcut cu două zile mai devreme. Am întrebat dacă e vreun risc sau e greşit şi au spus că nu, că între 19 şi 21 de zile poţi face rapelul. Şi l-am făcut la 19 zile”, a adăugat ea.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close