Europa

DANEMARCA va relaxa unele restricţii începând de săptămâna viitoare

Guvernul danez a anunţat miercuri că începând de săptămâna viitoare se vor putea redeschide centrele comerciale în întreaga ţară şi va fi reluat învăţământul cu prezenţă fizică în mod parţial în şcolile cu mai mică incidenţă a coronavirusului, relatează EFE.

Magazinele cu o suprafaţă de sub 5.000 de metri pătraţi îşi vor putea redeschide porţile, dar cu restricţii privind numărul de clienţi şi vor fi permise activităţile sportive şi asociative în exterior, dar cu maximum 25 de persoane. Instituţiile culturale de exterior vor putea funcţiona din nou, dar va fi solicitat la intrare un test PCR negativ pentru COVID-19, efectuat cu 72 de ore înainte.

Restul restricţiilor, impuse din decembrie când a fost decretat lockdown-ul economic, se vor prelungi până la 5 aprilie şi vizează în continuare institutele, universităţile, sălile de sport, saloanele de coafură, piscinele, cinematografele, restaurantele şi viaţa nocturnă.

Şcolile, care s-au redeschis la începutul lui februarie pentru clasele I-V, vor rămâne închise pentru celelalte clase, deşi în unele regiuni cu incidenţă mai mică se permite învăţământul cu prezenţă fizică pentru clasele terminale, cu obligaţia efectuării a două teste săptămânale.

Danemarca va relaxa unele restricţii începând de săptămâna viitoare

Potrivit Institutului de Serologie, organ de referinţă pentru epidemii în Danemarca, ridicarea acestor restricţii presupune ca numărul internărilor la pacienţii cu COVID-19 să se dubleze în aprilie.

Potrivit ultimelor date prezentate săptămâna aceasta de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), Danemarca se află pe locul patru al ţărilor cu cea mai scăzută incidenţă – 100,28, înregistrată în ultimele 14 zile.

Citește și:  Veste mare care vizează Turnul Eiffel. Autoritățile din Franța au decis

Însă creşterea prezenţei variantei B 1.1.7., detectată prima oară în Marea Britanie şi care reprezintă peste jumătate dintre cazurile din Danemarca, a determinat autorităţile să opteze pentru o redeschidere lentă şi prudentă, pe care şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a considerat-o “un risc calculat”.

Danemarca a înregistrat de la începerea pandemiei 2.343 de decese de COVID-19, cu o rată de mortalitate de 40,43 la 100.000 de locuitori, o cifră scăzută la nivel european, însă de trei ori mai mare decât Finlanda şi Norvegia şi de trei ori mai mică decât Suedia, cea mai afectată ţară dintre cele nordice ca număr al deceselor.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close