Europa

Danemarca revine la viața de dinainte de pandemie

Asculta informatia

Danemarca a înlăturat toate restricţiile după ce 80% din populaţie a fost vaccinată anti-Covid şi nu mai consideră boala „esenţială din punct de vedere social”, relatează The Guardian, potrivit agerpres.

Rata mare de vaccinare anti-Covid a permis ca Danemarca să ridice toate restricţiile naţionale, după 548 de zile cu limitări impuse pentru a limita răspândirea Covid-19.

Revenirea la normalitate a fost graduală, însă de vineri certificatul digital care dovedeşte vaccinarea nu mai este cerut la intrarea în cluburile de noapte, aceasta fiind ultima garanţie legată de coronavirus care a fost eliminată.

Mai mult de 80% din populaţia cu vârste de peste 12 ani din ţara scandinavă a fost complet vaccinată, astfel că guvernul danez a declarat că, de la miezul nopţii, nu mai consideră Covid-19 o boală „esenţială din punct de vedere social”.

„Nu aş spune că este prea devreme. Am deschis uşa, dar am şi spus că o putem închide dacă trebuie”, a declarat Søren Riis Paludan, profesor de virologie la Universitatea Aarhus.

Punctul culminant în care Danemarca a început să relaxeze restricţiile a fost când majoritatea persoanelor din grupa de vârstă 50+ a primit ambele doze de vaccin, a mai spus el.

Din 14 august, nu mai este obligatorie purtarea măştii în mijloacele de transport în comun. De la 1 septembrie, cluburile de noapte au fost redeschise, au fost înlăturate limitările privind adunările publice şi nu a mai fost obligatorie prezentarea certificatului pentru a sta în interiorul restaurantelor, pentru a participa la evenimente sportive, pentru a merge la sala de sport sau la coafor.

Totuşi, purtarea măştii este obligatorie încă în aeroporturi şi oamenii sunt sfătuiţi să îşi acopere gura şi nasul atunci când merg la medic, în centre de testare şi spitale. Distanţarea fizică este încă recomandată, iar în cazul cetăţenilor altor ţări există în vigoare la graniţă restricţii de intrare pe teritoriu. Covid-19 este considerată „o boală periculoasă obişnuită”.

Citește și:  Danemarca PRELUNGEŞTE controalele la frontiere

Ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke, a declarat în luna august că epidemia este controlată, dar a avertizat că „ţara nu a ieşit din epidemie” şi că guvernul va acţiona după caz.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 3

Close