Europa

Curtea Europeană de Conturi a criticat din nou FRONTEX

Asculta informatia

Agenţia Frontex, deja vizată de acuzaţii că a respins ilegal migranţi, este din nou criticată luni de Curtea Europeană de Conturi, care denunţă lipsa sa de eficacitate în lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere şi imigraţiei ilegale, relatează AFP, potrivit agerpres

„Opinia noastră, bazată pe fapte, este că Frontex nu se achită de această sarcină în mod eficient în prezent. Este cu atât mai îngrijorător într-un moment în care a primit mai multe sarcini”, a declarat responsabilul unui raport publicat luni, Leo Brincat.

Această agenţie europeană, creată în 2004, a primit noi sarcini în 2016, pentru a ajuta statele membre să lupte împotriva imigraţiei ilegale şi criminalităţii transfrontaliere.

Mandatul a mai fost întărit şi în 2019, astfel că el prevede crearea unui contingent permanent de 10.000 de membri până în 2027 – în contextul în care efectivele sale nu erau decât de 750 în 2019 – şi un buget mediu de circa 900 de milioane de euro pe an pentru perioada 2021-2027.

Auditorii evidenţiază în special „lacunele şi incoerenţele” din sistemele de schimb de informaţii între Frontex şi statele membre.

Ei subliniază că, „deşi a fost creat un cadru funcţional pentru un schimb de informaţii cu scopul de a susţine lupta împotriva imigraţiei ilegale, el nu funcţionează suficient de bine pentru a furniza un tablou exact, complet şi actualizat asupra situaţiei la frontierele externe ale UE”. Iar un „cadru adecvat pentru schimbul de informaţii în scopul luptei contra criminalităţii transfrontaliere nu a fost încă instituit”.

„Acest lucru afectează capacitatea Frontex şi a statelor membre să monitorizeze frontierele externe şi, atunci când e nevoie, să reacţioneze rapid la ameninţările detectate”, afirmă auditorii.

Citește și:  Cecenia: Trei morţi, printre care un poliţist in urma unui atac ‘terorist’

„Considerăm că Frontex a trecut prin multe schimbări într-un timp prea scurt”, a comentat Léo Brincat, reamintind că decizia de a întări mandatul agenţiei a fost luată de statele membre.

Auditul, decis de Curte în 2019, nu acoperă totuşi şi acuzaţiile de respingere a migranţilor în Marea Egee cu care se confruntă Frontex de la publicarea unei anchete în mai multe media în octombrie 2020. Acuzată că a fost implicată cu garda de coastă a Greciei în aceste acţiuni ilegale, Frontex este vizată de mai multe anchete, în special a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Frontex, condusă de francezul Fabrice Leggeri, a precizat într-un comunicat transmis AFP că „este conştientă că sunt necesare îmbunătăţiri şi că lucrează intens pentru ca agenţia să fie şi mai puternică şi mai eficientă”.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + = 7

Close