Rusia

Aleksei Navalnîi a murit într-o închisoare din Siberia

Liderul încarcerat al opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi a murit, a anunțat penitenciarul în care era închis disidentul rus, vineri.

Într-un comunicat publicat pe site-ul său, Serviciul Penitenciar Federal al regiunii Iamalo-Neneția a scris că Navalnîi „s-a simțit rău” după o plimbare, vineri, și „aproape imediat și-a pierdut cunoștința”.

Dmitri Peskov a anunțat că Vladimir Putin a fost informat de moartea opozantului. Aleksei Navalnîi avea doar 47 de ani. „După o plimbare în districtul autonom Iamalo-Neneția, Navalny s-a simțit rău și aproape imediat și-a pierdut cunoștința.

Paramedicii au declarat decesul deținutului”, au transmis autoritățile penitenciare din Rusia. Conform autorităților penitenciarului, au fost chemați medicii dar aceștia nu au putut să-l mai resusciteze pe Navalnîi. Avocatul lui Navalnîi, Leonid Soloviov, a declarat pentru presa din Rusia că nu va face încă niciun comentariu în privința decesului disidentului.

Navalnîi se plângea frecvent de condițiile inumane din închisoare

Opozantul rus se adresa, în luna ianuarie, Curții Supreme din Moscova pentru a se plânge de condițiile extrem de dure din colonia penală în care era încarcerat, după ce fusese transferat în decembrie 2023.

Adresându-se instanței printr-un apel video, Aleksei Navalnîi a povestit despre condițiile dure din colonia penală din Siberia, în special despre frigul crâncen și limita de timp pentru a lua masa.

„Este imposibil să mănânci în 10 minute”, declara el instanței din Moscova, la momentul acela. „Dacă mănânci în fiecare zi în cel mult 10 minute, atunci masa aia se transformă într-un proces foarte dificil”.

„Carcera este deseori un loc extrem de friguros”, continua Aleksei Navalnîi. „Știți de ce oamenii aleg să meargă acolo cu un ziar? Pentru a se înveli cu el. Cu un ziar, vă pot spune vouă, judecătorilor, carcera devine un loc mai călduros de dormit decât fără unul. Ai nevoie de un ziar ca să nu îngheți”, adăuga el.

Citește și:  Macron crede că Putin a făcut ‘o eroare istorică’, dar insistă că Rusia nu trebuie umilită

Colonia penitenciară Khrap, în Iamalo-Neneţia, la 1.900 de kilometri de Moscova, este considerată o moştenitoare a Gulagului sovietic. Deţinuţii – obligaţi la muncă forţată – muncesc la tăbăcirea şi cusutul pieilor de ren, în condiţii groaznice.

Regimul de la Kremlin a mai încercat să-l ucidă în trecut

Alexei Navalnîi a ajuns în lagărul din Siberia după ce a hotărât să revină în Rusia, la puțin timp după ce fusese otrăvit cu noviciok și tratat de urgență în Germania.

La revenirea în Rusia și în momentul încarcerării ulterioare, susținătorii lui Navalnîi au ieșit în stradă în număr mare, provocând cele mai mari proteste din Rusia putinistă. Sistemul represiv al regimului a înăbușit, însă, aceste proteste, iar Navalnîi a ajuns la închisoare.

„Sunt fericit că am ajuns, este ziua cea mai bună din ultimele luni. Aici e casa mea”, spunea Navalnîi, pe aeroport, la revenirea în Rusia, în 2021.

„Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate, știu că dosarele mele penale sunt fabricate, iar ceea ce mi s-a întâmplat sunt încercări de a mă speria și intimida. Voi trece de controlul de pașapoarte, voi ieșit din aeroport și voi merge acasă”.

Navalnîi tocmai ce revenise din Germania, la acel moment, după ce fusese salvat cu greu de medicii germani, în urma otrăvirii cu noviciok. Conform informațiilor de la acea vreme, Navalnîi a fost otrăvit cu această neurotoxină de un agent FSB.

De ce îl acuza regimul de la Kremlin pe Navalnîi

Navalnîi se află în închisoare în Rusia din 2021, însă din decembrie 2023 fusese mutat în acest lagăr din Siberia, considerat succesorul gulagului sovietic.

Citește și:  Rusia îşi măreşte prezenţa militară în Belarus

Unul dintre cei mai vocali critici ai regimului Putin, Navalnîi era acuzat de delapidare – regimul îl acuza că a folosit fonduri de 4,7 milioane de dolari în donații pentru organizațiile sale politice pentru interese personale. Pentru aceasta a primit o nouă condamnare în 2022. Inițial, fusese condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru că a încălcat condițiile impuse de condamnarea sa cu suspendare într-un alt caz de delapidare.

În luna august a anului trecut, pedeapsa sa a fost prelungită până la 19 ani, după ce a fost găsit vinovat de „fondarea și finanțarea unei organizații extremiste”.

 

 

Tags

Articole similare

Close