Europa

Criza preţurilor la energie este rezultatul unui ‘joc geopolitic major’

Asculta informatia

Criza preţurilor la energie este rezultatul unui „joc geopolitic major”, a afirmat joi, la începerea summitului Uniunii Europene, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, informează mediafax.

„Actualele preţuri la energie sunt consecinţele unui joc geopolitic major, cu o puternică dimensiune externă”, a declarat Josep Borrell Fontelles, în momentul venirii la summitul Consiliului European, conform site-ului Politico.eu.

În urmă cu trei zile, Josep Borrell Fontelles a afirmat că „majorarea preţurilor la energie are rădăcini adânci la nivel geopolitic”. „Este vorba de o luptă geopolitică. Există probleme de reglementare care trebuie rezolvate pe plan intern. Dar, în mod categoric, preţul gazelor, reducerea capacităţilor de gaz, aceste lucruri trebuie privite dintr-o perspectivă geopolitică”, a subliniat oficialul UE.

Afirmaţiile lui Josep Borrell Fontelles par să intre în contradicţie cu poziţia oficială a Germaniei, care consideră că majorarea preţurilor la energie este rezultatul creşterii cererii la nivel mondial, în contextul eforturilor de relansare economică post-pandemie.

Rusia este acuzată că a redus livrările de gaze spre Uniunea Europeană. Administraţia de la Moscova a semnalat intenţia de a creşte livrările de gaze spre Uniunea Europeană, dar doar în baza unor contracte pe termen lung. Preşedintele Vladimir Putin a respins criticile Uniunii Europene privind aprovizionarea cu gaz, afirmând că liderii Uniunii Europene sunt responsabili pentru actuala criză, deoarece au vrut diversificarea surselor de aprovizionare.

Liderii ţărilor UE şi ai instituţiilor comunitare vor discuta joi şi vineri, la summitul de la Bruxelles, despre criza pandemiei, despre modalităţi de atenuare a majorării preţurilor la energie, despre tranziţia digitală, despre imigraţie, relaţii comerciale şi afaceri externe.

Citește și:  Joe Biden efectuează prima sa vizită externă în Regatul Unit şi în Belgia în luna iunie

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a pledat, în momentul sosirii la summitul UE, pentru dezvoltarea infrastructurii energetice în estul Mării Mediterane. „Zona de est a Mediteranei poate fi dezvoltată, în anumite condiţii, ca sursă alternativă de energie pentru Uniunea Europeană. Importanţa estului Mediteranei constă exact în această dimensiune, care are legătură directă cu securitatea energetică a Uniunii Europene”, a subliniat premierul Greciei.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =

Close