Sanatate

Covid-19: Pericolul ascuns din spatele medicamentului-minune

Medicamentul ieftin care poate ajuta la salvarea vieţii pacienţilor de COVID-19 ar trebui rezervat doar cazurilor grave, pentru care s-a dovedit că oferă beneficii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a revizuit recomandarea faţă de acest tratament în urma analizei a șapte studii clinice, efectuate la nivel internațional. Analiza a fost publicată, miercuri, în Journal of the American Medical Association.

Potrivit oamenilor de știință, tratarea cu steroizi a bolnavilor de COVID-19 aflaţi în stare critică reduce riscul de deces cu 20%. Analiza, care a colectat date din studii clinice separate referitoare la doze scăzute de hidroxicortizon, dexametazonă şi metilprednisolon, arată că steroizii îmbunătăţesc ratele de supravieţuire ale pacienţilor bolnavi de Covid-19 internaţi la terapie intensivă.

„Acest lucru este echivalent cu supravieţuirea a circa 68% dintre pacienţii cei mai bolnavi de Covid-19 după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu circa 60% în cazul absenţei corticosteroizilor”, arată un comunicat al cercetătorilor, potrivit Reuters si national.ro

OMS și-a revizuit recomandarea

Coordonatoarea OMS pentru tratamente clinice, Janet Diaz, a spus că agenţia şi-a actualizat recomandarea pentru a include „o recomandare puternică” referitoare la utilizarea steroizilor în cazul pacienţilor cu forme grave şi critice de Covid-19. „Dovezile arată că dacă administrezi corticosteroizi…există cu 87 de decese mai puţine la 1.000 de pacienţi. Vieţile respective au fost salvate.”, a spus Diaz.

Jonathan Sterne, profesor de statistică medicală şi epidemiologie la Bristol University din Marea Britanie, care a lucrat la acestă analiză a declarat că studiile – efectuate de cercetători din Marea Britanie, Brazilia, Canada, China, Franța, Spania și Statele Unite – au dat un mesaj consecvent, arătând că medicamentele au fost benefice la pacienții în stare gravă, indiferent de vârstă sau sex sau de cât timp au fost bolnavi.

Concluziile întăresc rezultatele anunţate în luna iunie, care au fost salutate ca fiind un progres major. Dexametazona a devenit atunci primul medicament capabil să reducă ratele de deces ale pacienţilor cu cele mai grave forme de Covid-19.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close