Sanatate

Covid-19: Pericolul ascuns din spatele medicamentului-minune

Asculta informatia

Medicamentul ieftin care poate ajuta la salvarea vieţii pacienţilor de COVID-19 ar trebui rezervat doar cazurilor grave, pentru care s-a dovedit că oferă beneficii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a revizuit recomandarea faţă de acest tratament în urma analizei a șapte studii clinice, efectuate la nivel internațional. Analiza a fost publicată, miercuri, în Journal of the American Medical Association.

Potrivit oamenilor de știință, tratarea cu steroizi a bolnavilor de COVID-19 aflaţi în stare critică reduce riscul de deces cu 20%. Analiza, care a colectat date din studii clinice separate referitoare la doze scăzute de hidroxicortizon, dexametazonă şi metilprednisolon, arată că steroizii îmbunătăţesc ratele de supravieţuire ale pacienţilor bolnavi de Covid-19 internaţi la terapie intensivă.

„Acest lucru este echivalent cu supravieţuirea a circa 68% dintre pacienţii cei mai bolnavi de Covid-19 după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu circa 60% în cazul absenţei corticosteroizilor”, arată un comunicat al cercetătorilor, potrivit Reuters si national.ro

OMS și-a revizuit recomandarea

Coordonatoarea OMS pentru tratamente clinice, Janet Diaz, a spus că agenţia şi-a actualizat recomandarea pentru a include „o recomandare puternică” referitoare la utilizarea steroizilor în cazul pacienţilor cu forme grave şi critice de Covid-19. „Dovezile arată că dacă administrezi corticosteroizi…există cu 87 de decese mai puţine la 1.000 de pacienţi. Vieţile respective au fost salvate.”, a spus Diaz.

Jonathan Sterne, profesor de statistică medicală şi epidemiologie la Bristol University din Marea Britanie, care a lucrat la acestă analiză a declarat că studiile – efectuate de cercetători din Marea Britanie, Brazilia, Canada, China, Franța, Spania și Statele Unite – au dat un mesaj consecvent, arătând că medicamentele au fost benefice la pacienții în stare gravă, indiferent de vârstă sau sex sau de cât timp au fost bolnavi.

Citește și:  Airbus își reduce producţia de avioane A350

Concluziile întăresc rezultatele anunţate în luna iunie, care au fost salutate ca fiind un progres major. Dexametazona a devenit atunci primul medicament capabil să reducă ratele de deces ale pacienţilor cu cele mai grave forme de Covid-19.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

71 + = 73

Close