Orientul mijlociuTurcia

Irakul, ultimatum dur pentru Erdogan: „Vă vom doborî F-16. Plecați imediat”

O informație importantă a fost furnizată de mass-media rusă, printr-un articol în care președintele irakian a cerut Turciei să oprească operațiunea militară de pe teritoriul său.

„După ce Turcia a început o operațiune militară împotriva kurzilor pe pământul irakian, președintele țării a reacționat destul de dur la acțiunile lui Erdogan, iar Ministerul Apărării irakian a amenințat că va folosi Pantsir-S împotriva avioanelor de luptă F-16 și împotriva Bayraktar TB2.”

Care sunt motivele?

Pe 5 iunie, cel puțin trei persoane au fost ucise în nordul Irakului, din cauza unui atac aerian turcesc. Operațiunea a avut loc într-o zonă în care sunt refugiați kurzii din Turcia. Acest atac a avut loc la trei zile după ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Irakul că Ankara va  „curăța” tabăra.

Cu câteva zile în urmă, kurzii au publicat un videoclip cu un atac care a avut loc în perioada 1-3 iunie, fiind uciși un total de 12 soldați turci și 2 teroriști, iar alte 7 persoane au fost rănite. În ultimul an, forțele turcești și-au intensificat atacurile asupra bazelor din nordul Irakului, pe o rază de 30 de kilometri.

Joi, Erdogan a declarat că Mahmur, o tabără aflată la 180 de km de granița cu Tucia, care găzduiește mii de refugiați, este un plin de luptători care trebuie temperați. Tabăra a fost înființată în anii 1990, când mii de kurzi din Turcia au trecut granița. Conform unul înalt oficial turc, această tabără a devenit o prioritate pentru Ankara.

Atacuri împotriva kurzilor

Sâmbăta trecută, zeci de oameni au mărșăluit în provincia Sulaymaniyah din Irak, strigând  „vocile noastre sunt vocile libertății împotriva ocupației”, prin care încercau să denunțe intervenția turcească. „Turcia vrea să ocupe Kurdistanul, dar noi, kurzii de aici, împreună cu PKK, vom lupta până în ultima cliă”, a declarat un protestatar, Omid Saleh.

Citește și:  Erdogan, derapaj: Netanyahu va fi judecat ca și criminal de război

Convoiul Peshmerga a fost atacat pe Muntele Matin, lângă orașul Amedi, în timp ce efectua un control de rutină în zonă.  „Ministerul Peshmerga solicită o acțiune imediată a guvernului federal irakian pentru a pune capăt operațiunilor militare turcești în curs din regiunea Kurdistan”, a fost menționat în comunicat. El a cerut, de asemenea, PKK să „transfere lupta sa în altă parte, departe de casele kurde și de regiunea Kurdistan”, conform southfront.org.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close