Franta

Cota popularităţii lui Macron, la cel mai mic nivel după promulgarea reformei pensionării

Asculta informatia

Cota popularităţii lui Emmanuel Macron a scăzut la cel mai mic nivel – 26% -, după promulgarea reformei pensionării, iar un sfert dintre francezi se declară resemnaţi, arată un sondaj realizat de BVA pentru RTL, publicat vineri, relatează AFP, scrie news.ro

Şeful statului francez a pierdut două puncte procentuale, de la sfârşitul lui martie, şi a ”revenit la palierul atins” la începutul crizei ”vestelor galbene”, în octombrie 2018, potrivit sondajului, după alocuţiunea televizată de luni.

Premierul Elisabeth Borne a pierdut un punct procentual, iar 27% dintre persoanele chestionate declară că au o părere bună despre acţiunea sa – cel mai slab rezultat al său de la instalarea la Matignon, în mai 2022.

După validarea reformei pensionării, în urmă cu o săptămână, de către Consiliul Constituţional, şi promulgarea ei imediată de către Emmanuel Macron, furia domină în continuare 45% dintre persoanele intervievate, dar a scăzut cu trei puncte procentuale.

În schimb, sentimentul de resemnare creşte cu opt puncte procentuale, la 24%, cel mai înalt nivel atins vreodată.

Creşte şi proporţia francezilor care vor ca mobilizarea socială să continue, cu trei puncte procentuale, la 63%.

Aproape trei sferturi dintre francezi (74%) consideră că Macron ”a greşit promulgând legea rapid”, de teamă ca această decizie ”să nu aţâţe furia socială”.

Ei sunt foarte sceptici în privinţa obiectivelor stabilite de către Emmanuel Macron în alocuţiunea televizată de luni seara.

Astfel, 69% dintre ei consideră că şeful statului nu a răspuns aşteptărilor pe care le eveau, 73% nu cred că obiectivele sunt realiste, iar 74% nu le cred în măsură să-i relanseze mandatul.

Citește și:  Gunoiul de Macron: “Pe cei nevaccinați vreau să-i enervez. Aceasta este strategia”

Ancheta a fost realizată la 18 şi 19 aprilie, pe un eşantion reprezentativ de 1.002 persoane în vârstă de peste 18 ani, după metoda cotelor, cu o marjă de eroare cuprinsă între plus sau minus 1,4 şi 3,1 puncte procentuale.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =

Close