Europa

CORONAVIRUS: Cehia își testează GRATUIT toți cetățenii

Asculta informatia

Republica Cehă ar urma să înceapă din 18 decembrie să efectueze gratuit teste antigen pentru depistarea COVID-19 pentru toţi cetăţenii care doresc, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Jan Blatny, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Cehia a fost una dintre cele mai afectate ţări din Europa de valul al doilea al pandemiei de COVID-19. Autorităţile cehe intenţionează să ridice unele dintre măsurile instituite în urmă cu câteva săptămâni care au contribuit la încetinirea răspândirii noilor infectări cu coronavirus.

Premierul Andrej Babis a declarat marţi că doreşte ca, până la Crăciun, toţi cetăţenii să poată fi testaţi voluntar şi gratuit pentru depistarea noului coronavirus, extinzând utilizarea testelor antigen, care sunt mai rapide şi mai facile logistic decât testele standard PCR, dar mai puţin precise.

Alte ţări au folosit astfel de teste pentru testarea în masă a populaţiilor.

„Ideea este foarte simplă: în primele trei săptămâni în decembrie, când vom merge cu toţii la cumpărături, probabil că unii dintre noi vor fi infectaţi…iar asta ar trebui să apară în preajma Crăciunului”, a declarat Blatny pentru site-ul de ştiri SeznamZpravy.cz.

Luni, nivelul de risc a fost redus de la cinci – cel mai ridicat de pe scara stabilită de guvern – la patru. Aceasta înseamnă că restaurantele, unele şcoli şi majoritatea magazinelor rămân închise, dar s-ar putea redeschide încă de săptămâna viitoare dacă tendinţa actuală se va menţine şi va permite o nouă scădere a nivelului de risc.

Cehia, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a efectuat 2,9 milioane de teste standard de laborator de la începutul pandemiei, cu care au fost depistate până marţi 502.534 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Citește și:  Presa rusească de stat amenință România. Pravda: Bucureștiul și Varșovia o caută cu lumânarea
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2

Close