Romania

Corlăţean s-a plâns Comisarului European pentru Justiţie de “atacurile virulente” şi abuzurile lui Iohannis

Asculta informatia

Senatorul PSD Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, s-a plâns, marţi, Comisarului European pentru Justiţie, Didier Reynders, în prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a avut loc la Strasbourg, de aşa-zisele “abuzuri” care au loc în România.

Corlăţean îndeplineşte în prezent funcţia de raportor al Comisiei APCE pentru afaceri politice şi democraţie pe tema: 10 ani de la Tratatul de la Lisabona: întărirea cooperării dintre Consiliul Europei şi Uniunea Europeană.

Atrăgând atenţia asupra evoluţiilor “extrem de îngrijorătoare în ultimul an din România în materia statului de drept”, senatorul PSD a solicitat implicarea şi reacţia Comisarului European, în cadrul evaluărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), în faţa “sindromului puterii absolute” manifestat în România în prezent. Acesta s-a concretizat, potrivit lui Corlăţean, “prin atacuri virulente şi pe deplin nedemocratice venind din partea Preşedintelui, Guvernului şi politicienilor de la putere împotriva Avocatului Poporului şi Curţii Constituţionale, instituţii care au vegheat în timpul pandemiei la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, respectiv la respectarea Constituţiei”.

De asemenea, senatorul PSD s-a referit la “disfuncţionalităţi serioase semnalate în domeniul sistemului judiciar” şi a subliniat în special “abuzurile unor procurori împotriva unor judecători şi avocaţi, cu exemplificarea recentului caz care a şocat opinia publică referitor la abuzurile comise de anchetatori împotriva avocatului Robert Roşu şi a altor doi judecători”.

Totodată, Corlăţean a atras atenţia Comisarului European asupra “încălcării flagrante a Legii fundamentale de către Preşedintele României în timpul campaniei electorale, prin implicarea sa partizană şi, ulterior, când practic a determinat formarea noului Guvern potrivit bunului său plac şi nu în baza voinţei românilor, care au votat diferit de preferinţele Preşedintelui”.

Citește și:  „O minciună cât o țară”

În răspunsul său, Comisarul European pentru Justiţie a arătat că UE va continua aplicarea MCV şi a raportului privind statul de drept în baza exigenţelor cunoscute şi va urmări maniera în care România va implementa diferitele propuneri de reformă. A mai arătat că autorităţile române au transmis la Bruxelles un pachet de iniţiative referitoare la modernizarea sistemului de justiţie din România, însă principala provocare rămâne punerea în practică a acestor reforme.

Demnitarul european a mai adăugat că UE va urmări cu mare atenţie aspectele semnalate, în contextul implementării corecte a acestor reforme şi care să aibă ca rezultat final îmbunătăţirea situaţiei statului de drept.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 41 = 47

Close