Asia

Coreea de Nord, un pericol nuclear pentru omenire

Potrivit uni raport al Organizației Națiunilor Unite, după ce  Coreea de Nord a testat două arme nucleare, statul lui Kim Jong-un  se crede acum capabil să monteze focoase nucleare pe rachetele sale balistice.

Ancheta sugerează că țara ar putea deține deja 60 de kilograme de plutoniu mortal. Raportul scris de un grup de experți și publicată miercuri, a sugerat că Coreea de Nord, condusă de Kim Jong-un, a continuat să își finanțeze programul de arme prin contrabandă și atacuri cibernetice.

Coreea de Nord are rachetele balistice pregătite

„Este foarte probabil ca un dispozitiv nuclear să poată fi montat pe rachetele balistice intercontinentale și este, de asemenea, probabil ca un dispozitiv nuclear să poată fi montat pe rachetele balistice cu rază medie de acțiune și rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune”, se precizează în raport.

Totuși, ceea ce nu era clar a fost dacă Coreea de Nord „a dezvoltat rachete balistice rezistente la căldura generată în timpul reintrării”.

Respectivul raport a fost elaborat de experți care lucrează sub stindardul comitetului de sancțiuni al Consiliului de Securitate al ONU în Coreea de Nord.

Chiar dacă țara s-a confruntat cu sancțiuni economice declanșate de pandemia COVID-19, plus o succesiune de calamități naturale, Coreea de Nord a reușit să își actualizeze armele și sistemele de apărare în 2020 și a lansat două rachete în Marea Japoniei luna trecuta. Stârnind îngrijorare la nivel mondial.

Îngrijorare mondială. Cpacitate de atac nuclear sporită

Raportul concluzionează că Coreea de Nord „nu numai că a continuat să dezvolte și să-și modernizeze programul de rachete balistice, ci și-a sporit capacitatea de atac nuclear, precum și capacitatea sa de a contracara sistemele străine de apărare antirachetă, protejându-se în același timp cu propriul său sistem de apărare aerianGrupul a concluzionat, de asemenea, că reactorul Coreei de Nord de 5 MWe de la centrul său de cercetare nucleară Yongbyon era capabil să producă aproximativ șapte kilograme de plutoniu în fiecare an și că este posibil să posede deja 60 de kilograme de element radioactiv.

Perspectivele nu sunt tocmai încurajatoare, scrie express.co.uk.

Citește și:  ONU condamnă, printr-o declaraţie comună, afirmaţiile lui Erdogan privitoare la Cipru
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close