EuropaPolonia

Consiliul Europei recomandă Poloniei să tolereze comunitatea LGBTI

Politicienii polonezi ar trebui să înceteze să stigmatizeze persoanele LGBTI, a declarat comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, într-un memorandum publicat joi, adăugând că un astfel de comportament riscă să legitimeze violenţa homofobă, relatează Reuters, via agerpres.

Partidul naţionalist la putere în Polonia Lege şi Justiţie (PiS) a făcut din lupta cu ceea ce el numeşte „ideologia LGBT” un subiect cheie al campaniilor alegerilor din 2019 şi 2020, în încercarea de a aduna electoratul conservator religios de bază.

„Comisarul este profund îngrijorat de propagarea naraţiunilor homofobe negative şi inflamatorii de către mulţi oficiali publici în Polonia, inclusiv oameni din cele mai înalte ranguri guvernamentale”, se arată în memorandumul Dunjei Mijatovic.

„Stigmatizarea şi ura îndreptate către anumiţi indivizi sau grupuri de oameni prezintă un risc real de legitimare a violenţei, uneori cu consecinţe fatale”, notează memorandumul.

Memorandumul prezintă cazuri de stigmatizare a persoanelor LGBTI (lesbiene, gay, bisexuali, transgen, intersex n.r.) în Polonia, inclusiv declararea „zonelor libere de LGBT” de către unele autorităţi locale şi cazuri de limbaj inflamator folosit despre comunitatea LGBTI de către politicieni şi personalităţi de vârf ale Bisericii Catolice.

„Retorica stigmatizantă a fost adesea însoţită de hărţuirea şi intimidarea activiştilor LGBTI prin agenţiile de aplicare a legii şi serviciile de urmărire penală”, potrivit memorandumului, citând exemplul unui activist reţinut pentru atârnarea de afişe ale Fecioarei Maria cu un halou curcubeu.

În comentarii scrise ca răspuns la memorandum, guvernul polonez a respins criticile.

„Trebuie subliniat că activităţile poliţiei nu ar fi putut fi considerate niciodată hărţuitoare sau intimidante şi au rezultat doar din respectarea legii în forţă”, a declarat guvernul.

Citește și:  Comisia Europeană cere sancţionarea patriarhulului Kirill

Potrivit guvernului, comentariile comisarului cu privire la „zonele libere de LGBT” sunt „înşelătoare”. El adaugă că instituţia căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie a fost consacrată în constituţia poloneză.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close