AfricaSanatate

CONGO: Autorităţile anunţă sfârşitul epidemiei de Ebola în estul ţării

Ministrul congolez al Sănătăţii, Eteni Longondo, a proclamat în mod oficial joi sfârşitul epidemiei de Ebola în estul Republicii Democrate Congo (RDC), a doua ca gravitate după descoperirea virusului în 1976, informează AFP, scrie agerpres.

Declarată la 1 august 2018, a doua epidemie de febră hemoragică de pe teritoriul congolez a ucis 2.277 de persoane, a declarat ministrul Sănătăţii, care a vorbit despre epidemia „cea mai lungă, cea mai complexă şi cea mai ucigaşă” din istoria ţării.

Doar epidemia de Ebola din Africa de Vest, în perioada 2013-2016, a făcut mai multe victime (peste 11.000).

„Această a doua epidemie a fost foarte specială”, „într-un context foarte complex”, a subliniat ministrul concolez.

El a evocat mai ales „un activism al grupărilor armate, care au cauzat o nesiguranţă cronică”.

Într-un comunicat, reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au avansat cifra de „11 morţi în rândul personalului medical”.

Un medic care lucra pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost asasinat la sfârşitul unei şedinţe publice în aprilie 2019 în Butembo, unul dintre epicentrele epidemiei.

OMS a decretat în iulie 2019 că această epidemie era o urgenţă sanitară de dimensiune internaţională, temându-se de propagarea bolii în ţările vecine (Rwanda şi Uganda, unde au fost înregistrate câteva cazuri).

Vaccinarea a fost utilizată masiv pe mai mult de 320.000 de persoane în timpul epidemiei, care a afectat în principal provincia Nord-Kivu.

O altă epidemie de Ebola a fost declarată recent la o distanţă de 1.000 de kilometri spre vestul ţării, în Mbandaka, fără să aibă legătură cu epidemia ce a fost declarată joi încheiată.

În total, 24 de cazuri (21 confirmate şi trei probabile) au fost înregistrate, cu 13 decese asociate, potrivit OMS.

Citește și:  Etiopia: Peste 100 de crime comise de un grup inarmat din vestul ţării
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close