Rusia

„Conducerea Rusiei a declarat în mod repetat că țara noastră nu va ataca pe nimeni” – Rusia se declară o victimă și acuză Occidentul că răspândește știri false în legătură cu Ucraina

Rusia a acuzat țările și presa din Occident că duc o „campanie de dezinformare pe scară largă” cu privire la o posibilă invazie rusă în Ucraina, pentru a distrage atenția de la „propriile acțiuni agresive”. Declarația Ministerului rus de Externe vine cu doar câteva ore înainte de o convorbire telefonică așteptată sâmbătă între președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin, după ce Casa Albă a avertizat vineri cât se poate de clar că un atac al Rusiei asupra Ucrainei este iminent, relatează CNN.

„La sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022, spațiul informațional global s-a confruntat cu o campanie mediatică fără precedent prin amploarea și sofisticarea sa, al cărei scop este de a convinge comunitatea mondială că Federația Rusă pregătește o invazie a teritoriului Ucrainei”, a transmis vineri seara târziu Ministerul rus de Externe într-o declarație.

Dosar de presă la MAE rus

MAE rus spune că a făcut un dosar de presă, în care a adunat „unele dintre cele mai scandaloase știri false”, publicate de mass-media occidentale. „Ele servesc drept dovadă a unui atac informațional bine coordonat împotriva Moscovei, menit să submineze și să discrediteze cererile îndreptățite ale Rusiei privind garanțiile de securitate și să justifice aspirațiile geopolitice ale Occidentului și expansiunea militară a acestuia pe teritoriul ucrainean”, a precizat Ministerul rus de Externe, în declarația publicată de agenția oficială rusă TASS pe fluxul de limbă engleză.

„Se poate spune chiar că guvernele și mass-media occidentale au complotat, cu scopul de a alimenta tensiuni inventate în jurul Ucrainei, prin intermediul unei difuzări masive și bine coordonate de informații false, realizate din motive politice și menite, printre altele, să distragă atenția de la propriile lor acțiuni agresive”, spune Ministerul rus de Externe.

Citește și:  Nava-amiral Moskva s-a scufundat în Marea Neagră (Ministerul rus al Apărării)

Presa occidentală a scris, vineri, citând surse diplomatice, că președintele Joe Biden și-ar fi informat aliații că din analiza datelor culese de serviciile de spionaj reiese că Vladimir Putin ar fi luat deja decizia de a invada Ucraina. Nu mai este o chestiune de „dacă”, ci  de „când”.

Casa Albă a evitat să confirme această informație, dar a subliniat că într-adevăr, un atac în Ucraina este posibil în următoarele zile, înainte chiar de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, ceremonie care are loc la sfârșitul săptămânii viitoare.

Reacția ambasadorului rus în SUA

La rândul său, ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a spus că declarațiile consilierului președintelui Biden pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, sunt făcute într-o manieră alarmistă și sunt absolut nefondate, transmite TASS.

Anatoly Antonov

„Vedem în astfel de declarații doar dorința administrației de a maximiza campania de propagandă împotriva țării noastre, pentru a da publicului impresia că „agresiunea” este iminentă. Comentariile politicienilor potrivit cărora Rusia va ‘ataca’ Ucraina în timpul sau după Jocurile Olimpice nu sunt susținute de nicio dovadă”, a declarat diplomatul rus. „Washingtonul continuă doar să ‘sufle praf în ochi’ pe baza unor informații ale căror detalii nu le oferă”, a subliniat el.

În același timp, susține Antonov, „încrederea cetățenilor americani în astfel de afirmații nefondate a scăzut brusc”.

„Conducerea Rusiei a declarat în mod repetat că țara noastră nu va ataca pe nimeni”, a conchis el.

 

Sursa: Digi24 

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close