Europa

Comisia Europeană vine cu noi reguli pentru eliberarea certificatului verde. Documentul poate fi obținut pe baza unui simplu test antigen

Asculta informatia

Certificatele verzi pot fi eliberate în Europa și în baza unui test antigen, nu doar după vaccinarea cu schemă completă. Comisia Europeană a stabilit noi reguli, care permit cetățenilor europeni să obțină un certificat de vindecare pe baza unui simplu test antigen. Condiția este ca acesta să fie inclus în lista comună la nivel UE.

Pandemia provocată de virusul SARS-Cov-2 a venit cu multe schimbări pentru întreaga lume, iar certificatul verde a devenit un document extrem de important pentru accesul în anumite instituții sau locații. De asemenea, el este obligatoriu în cazul călătoriilor, multe state cerând dovada vaccinării.

Comisia Europeană (CE) a decis ca certificatul verde să nu fie emis doar în urma vaccinării cu schemă completă, ci și în urma unui test antigen. Acest document se poate elibera de marți, 22 februarie, și poarta denumirea de certificat de vindecare. Actul delegat adoptat de CE se va aplica pe teritoriul statelor membre Uniunii Europene.

Certificatul de vindere putea fi eliberat și până acum, doar că în baza unui test de amplificare a acidului nucleic molecular (NAAT), cum ar fi RT-PCR. De marți, acesta va putea fi eliberat și în baza unui simplu test antigen.

Comisia Europeană a precizat faptul că testul antigenic rapid utilizat trebuie să fie inclus în lista comună la nivelul UE a testelor antigenice rapide pentru Covid 19. Doar în acest context statele UE pot elibera certificatul de vindecare.

”Certificatul digital al UE Covid evoluează în funcție de situație. Pentru a facilita libera circulație, în special a cetățenilor infectați în timpul valului Omicron, statele membre sunt acum în măsură să elibereze certificate de recuperare, de asemenea, bazate pe teste antigene rapide de înaltă calitate”, a declarat Didier Reynders, comisarul pentru Justiție, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

Citește și:  Macron îi cere lui Boris Johnson să îşi respecte ‘cuvântul dat europenilor’ în cadrul Brexit-ului

ertificatele de vindecare pot fi eliberate de marți, 22 februarie

Eliberarea certificatelor de vindecare poate începe de îndată ce acestea sunt gata, susține Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară. În discuție este adusă din nou lista cu comună a testelor antigenice, care garantează calitatea rezultatului.

”Lista comună a testelor antigenice rapide pentru Covid-19 le permite statelor membre să identifice rapid testele de înaltă calitate validate de studii de evaluare independente recunoscute în UE. Pe baza acestei liste, statele membre vor fi acum în măsură să utilizeze teste antigenice rapide pentru a elibera certificate de vindecare și pentru a reduce o parte din presiunea semnificativă asupra capacităților naționale de diagnosticare ca urmare a apariției variantei Omicron. Suntem hotărâți să ne asigurăm că certificatul digital al UE respectă cele mai recente evoluții și recomandări științifice”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 67 = 68

Close