EuropaItalia

Comisia Europeană o acuză pe Giorgia Meloni de indisciplină fiscală după ce aceasta a încurajat plata în numerar, desconsiderând efortul globalist de impunere a plăților digitale

Comisia Europeană a avertizat noul guvern de dreapta al Italiei să nu promulge planuri de promovare a utilizării numerarului, despre care Bruxelles-ul a spus că ar contraveni angajamentului Romei de a lupta împotriva evaziunii fiscale, scrie financialtimes.

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, șefa formațiunii arhiconservatoare Frații Italiei, dorește să ridice plafonul legal pentru tranzacțiile în numerar la 5.000 de euro, inversând astfel angajamentul guvernelor italiene anterioare de a reduce limita de la nivelul actual de 2.000 de euro la 1.000 de euro începând cu 1 ianuarie. De asemenea, Meloni dorește să acorde comercianților dreptul de a refuza să accepte plăți digitale pentru tranzacții mai mici de 60 de euro fără teama de a fi sancționați.

Cu toate acestea, în evaluarea proiectului de buget al Italiei, Comisia a afirmat că măsurile de încurajare a utilizării numerarului încalcă orientările economice. În cazul în care guvernul lui Meloni va da curs acestor planuri, Comisia a declarat că ar însemna că nu va respecta măsurile luate anterior de Roma pentru a reduce evaziunea fiscală, o condiție pentru a primi 200 de miliarde de euro din fondurile de redresare ale UE.

Comisia a afirmat că măsurile nu sunt „conforme” cu sfaturile anterioare adresate Italiei de a „combate evaziunea fiscală prin consolidarea utilizării obligatorii a plăților electronice”.

Primul buget al lui Meloni a fost considerat de UE și de investitori drept un test al angajamentului său față de disciplina fiscală. Oficialii de la Bruxelles consideră că planurile de cheltuieli și de reducere a deficitului noului guvern sunt prudente. Dar sunt îngrijorați că măsurile de promovare a numerarului, considerate o concesie populistă făcută susținătorilor micilor întreprinderi ale lui Meloni, ar putea reduce veniturile fiscale.

Citește și:  Bolnavii din România, uciși cu sânge rece

„Mărimea globală a bugetului este bună, compoziția sa mai puțin”, a declarat un înalt oficial UE.

Întreprinderile italiene sunt acum obligate să accepte plățile digitale pentru tranzacțiile de orice valoare și pot fi amendate cu cel puțin 30 de euro pentru refuz – o amenințare care îi înfurie pe proprietarii de mici afaceri.

Cu toate acestea, Meloni a indicat deja că ar putea fi dispusă să își revizuiască propunerile privind plățile digitale. „Pragul de 60 de euro este orientativ – pentru mine poate fi și mai mic”, a declarat ea într-un videoclip recent pe rețelele de socializare, în urma unei proteste din partea criticilor care au calificat propunerile sale drept un pas înapoi.

Recunoscând că promovarea plăților electronice este unul dintre obiectivele planului de redresare a coronavirusului finanțat de UE, ea a adăugat: „Vom vedea cum se va termina”.

Meloni a susținut că actualele limite scăzute ale Italiei privind tranzacțiile în numerar dezavantajează țara în comparație cu alte țări europene, multe dintre acestea neimpunând niciun plafon pentru utilizarea numerarului. De asemenea, ea a respins ideea că utilizarea mai mare a numerarului permite și încurajează evaziunea fiscală.

„Cu cât pot folosi mai mult numerar în mod legal, cu atât mai puțin voi fi forțată să fac evaziune cu ajutorul acestuia”, a declarat ea într-un videoclip postat pe rețelele de socializare săptămâna aceasta.

Între timp, ca parte a propriilor eforturi de combatere a spălării banilor, Consiliul UE a propus luna aceasta ca blocul comunitar să impună un plafon de 10.000 de euro pentru tranzacțiile în numerar pe întreg teritoriul blocului, dar măsura nu a fost încă acceptată.

Citește și:  În timp ce presa italiană a scris că Putin a fost operat de cancer, liderul de la Kremlin a apărut la o reuniune cu liderii celorlalte 5 țări din alianța militară

După propunerea Consiliului, ministrul italian al infrastructurii, Matteo Salvini, a scris pe Twitter că Consiliul UE a „confirmat libertatea de a-și folosi banii așa cum dorește”, cu o limită maximă de numerar propusă de două ori mai mare decât cea propusă de Italia.

Italia are una dintre cele mai scăzute rate de plăți digitale din UE, deși utilizarea acestora a crescut cu 22% în prima jumătate a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dimensiunea medie a unei tranzacții digitale Italia este puțin peste 47 de euro.

Articole similare

Leave a Reply

Close