Europa

Comisar UE: Nu va fi recesiune în Europa din cauza Ucrainei, dar creşterea economică va încetini

Asculta informatia

Comisarul pentru Economie al Uniunii Europene, Paolo Gentiloni, a declarat că războiul Rusiei cu Ucraina nu va provoca o recesiune în Europa, dar va determina o încetinire a creşterii în acest an, el avertizând că prognoza actuală, a unui avans de 4%, nu mai este viabilă, relatează CNBC.

Gentiloni, a declarat sâmbătă că criza din Ucraina va duce la o perioadă de creştere mai lentă pentru cele 19 ţări care folosesc moneda euro.

Previziunea blocului european, privind creştere de 4% în 2022, emisă cu puţin timp înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, va trebui revizuită în scădere, a spus el.

Cu toate acestea, într-o încercare de a atenua această evaluare defavorabilă, Gentiloni a spus că nu există nicio perspectivă de recesiune.

”Lucru bun este că am intrat în această criză acum cinci săptămâni de pe o poziţie bună, în care anticipam pentru anul acesta o creştere de 4%”, a declarat Gentiloni pentru CNBC la Forumul Ambrosetti din Cernobbio, Italia.

”Cred că nu riscăm să intrăm pe un teritoriu negativ în general în 2022”, a adăugat el.

Gentiloni a spus că perspectivele economice depind de trei factori: durata atacului Rusiei în Ucraina, dacă dinamica sancţiunilor se va răspândi asupra exporturilor de energie ale Rusiei şi modul în care criza din Ucraina poate afecta încrederea investitorilor şi a consumatorilor.

”De aceea cred că trebuie să ne asigurăm cetăţenii, oamenii de afaceri că da, va încetini creşterea, dar nu vom intra într-o recesiune”, a spus Gentiloni.

Comentariile sale au făcut reluat observaţiile făcute de Gentiloni la începutul săptămânii, în care a subliniat importanţa asigurării că redresarea economică nu va fi deraiată de acţiunile Kremlinului şi a spus că criza din Ucraina nu trebuie să conducă la o divergenţă sporită în bloc.

Citește și:  Germania: O maşină a intrat în plină viteză într-un grup de persoane la Berlin; șapte răniți

Se crede că UE pregăteşte noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, deşi Gentiloni a declarat sâmbătă pentru Reuters că orice măsuri suplimentare ar fi luate nu ar afecta sectorul energetic.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 2 =

Close