Europa

DANEMARCA revine la viață după 100 de zile de carantină. Masca e o amintire.

După o perioadă de mai bine de o sută de zile în care nu s-au putut bucura de o masă luată cu prietenii la restaurant, de petreceri private sau de cumpărături făcute în marile magazine, pentru danezi vin, pare-se, vremuri foarte bune.

Ca o răsplată uriașă pentru eforturile depuse de populație în acest răstimp, autoritățile de la Copenhaga au eliminat, de ieri, aproape în totalitate restricțiile impuse în lupta cu pandemia de coronavirus. O româncă stabilită la Copenhaga a povestit în exclusivitate pentru Evenimentul zilei cum se trăiește acum în țara care a revenit la vechea sa viață. În țara unde, în ultimele 24 de ore, virusul a răpus doar doi oameni, iar în spital au ajuns nu mai mult de 190 de infectați cu COVID-19.

Doi morți în 24 de ore

În cifrele ultimelor 24 de ore, statistici aflate într-o sensibilă dinamică, izbânda danezilor în fața virusului ucigaș se traduce astfel: 803 cazuri de îmbolnăviri, 191 de internați și doi morți. La ”Reanimare” primesc îngrijiri 41 de pacienți, dintre care 22 sunt asistați respirator. La o populație de aproape șase milioane de suflete, specialiștii au calculat o rată de infectare de doar 0,4. Pentru comparație, trebuie spus că Bucureștiul are o rată de infectare de 4,51 la o populație de aproximativ trei milioane de locuitori.

Testul anti-COVID și documentul electronic deschid orice ușă

Pentru că lupta cu COVID-19 este sub control, autoritățile de la Copenhaga au făcut ceea ce le-au promis cetățenilor: de ieri au ridicat aproape toate restricțiile impuse de la Crăciun, timp de peste trei luni. Adică, după mai bine de o sută de zile în care au fost deschise doar magazinele considerate a fi esențiale pentru procurarea de alimente și medicamente, danezii au scos țara din carantină. Ușile restaurantelor s-au deschis larg, marile magazine își pot primi clienții care vor să-și cumpere haine, încălțăminte sau cine-știe-ce, iar frizeriile și saloanele de coafură primesc deja programări pe bandă rulantă.

Citește și:  Spania ELIMINĂ obligativitatea măştii în aer liber

Însă, ”cheia” unei vieți lipsită de restricții este fie vaccinul, fie testul anti-COVID-19. Într-o singură zi, la centrele de testare, care s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie, sunt contabilizate aproape 200.000 de examinări al căror răspuns ajunge într-o bază de date comună a Poliției și a Ministerului Sănătății, dar și în telefonul celui testat. Cu acel document electronic, danezul se poate mișca liber și poate intra oriunde.

Masca a rămas doar o amintire, un element de decor al cărui port e doar la latitudinea fiecăruia. Doar în parcurile tematice și pe o alee celebră din Copenhaga, drum străjuit de cireși înfloriți în această perioadă, masca este obligatorie. Justificarea autorităților este aglomerația mare formată de cei care se duc să se distreze cu întrega familie și, respectiv, să se pozeze cu pomii înfloriți.

La restaurant, cu programare făcută cu 30 de minute înainte

”De azi (n.r. 20 aprilie) s-a redeschis totul. Marile magazine, frizeriile, saloanele de coafură, restaurantele. Pentru localuri – care până acum erau doar cu livrare la pachet -, există anumite reguli de distanțare fizică la interior. Mese la doi metri una de alta și patru metri între oamenii care beau în picioare, la bar. Dar și obligativitatea unei programări cu 30 de minute înainte de a vrea să mânânci. Însă, ca să ai acces în toate aceste locuri trebuie să prezinți ”corona pass”, cum îi spun danezii. Un document electronic care arată că ai făcut testul. Pentru că, aici, în Danemarca, testul e cheia care îți deschide orice ușă. Te programezi on-line pentru test, te duci la centrul ales și apoi primești electronic răspunsul care intra automat în acel document pe care sunt datele tale de identificare: numărul de asigurare, codul personal, nume, prenume, data recoltării, data răspunsului, tipul de test și, firește, rezutatul – negativ sau pozitiv”, povestește Laura A., o româncă stabilită la Copenhaga de mai bine de un deceniu.

Citește și:  Danemarca va înăspri condiţiile de naturalizare, excluzându-i pe toţi cei care au fost condamnaţi la închisoare

”Legitimat” la frizerie sau la coafor

Pentru frizerii, și ele deschise de ieri, regulile sunt aceleași. Programare în baza testului anti-COVID. Document pe care angajații sunt obligați să-l verifice când clientul ajunge la ei, înainte de a se așeza pe scaun pentru a fi tuns sau coafat. Pentru a evita blocarea sistemului în momentul în care danezul este ”legitimat” pentru COVID-19, verificare care se face accesând o platformă on-line, autoritățile recomandă ca documentul să fie fotografiat în telefon sau scos la imprimantă.

Că danezii pun mare preț pe testare o dovedește ”aglomerația” on-line de la programare. Sunt perioade din zi în care este nevoie de o așteptare de cel puțin 35-45 de minute pentru a putea ajunge să accesezi site-ul pentru programări. În acest context, au apărut și falsificatorii pe urmele cărora poliția este permanent. Ofițeri în civil verifică prin sondaj documentele, dar și pe patronii sau administratori mai ”relaxați” care au obligația să ceară cetățenilor acel document medical de liberă trecere, dar nu o fac.

”Cozi” mari la programarea on-line pentru testarea anti-COVID-19. Testul este gratis.
”La noi în casă toată lumea este testată de câteva ori săptămână. Eu am deja trei teste, soțul vreo 12, iar copii câte șase sau șapte. Se cer peste tot. Școală, serviciu, diverse locuri. Acum și în restaurante și frizerii. Testarea a devenit un mod de viață. De fapt, este singura regulă după care trăim. Dar e relaxant să știi că nu ai nimic și că poți intra din nou fără frică unde vrei, locuri în care te afli doar printre oameni sănătoși, și ei testați. De aceea este ”coadă” la programarea on-line. Am avut în față și 25.000-35.000de oameni care firește nu erau pentru un singur centru, erau pentru întreaga țară. Se întâmplă să stau 35-45 de minute, poate chiar și mai mult până să-mi vină rândul să mă programez pentru test care, foarte important, e gratis”, a mai spus Laura.

Citește și:  Alertă de gradul zero. A început valul vaccinaților

La 1 august, dispare regula numărului maxim de persoane impus pentru petreceri

Programul de relaxare totală în care danezii au intrat de ieri – cu deschideri de magazine, de frizerii, de locuri pentru sport, cu renunțarea la mască – este doar într-o primă etapă. Până la 1 august, autoritățile vor ca, treptat, să se ajungă la ridicarea totală a interdicțiilor care acum impun un anume număr de participanți la reuniuni, petreceri sau competiții sportive. Acum, pragul a crescut de la 5 la 10 oameni la interior și de la 20 la 50 în exterior.

În acest moment, în Danemarca pot intra doar rudele de gradul întâi ale danezilor. Chiar dacă oamenii vin testați din țările lor, autoritățile de frontieră obligă turistul să mai facă un test la intrarea în țară, examinare care este, firește, gratuită. Este o măsură în plus de siguranță. Cei care totuși pot intra în Danemarca fără să aibă vreo rudă acolo sunt thailandezii, australienii și neo-zeelandezi, veniți din ”țări galbene”, fără risc major, în baza unor protocoale.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close