Romania

Cine trebuie să depună declaraţii pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie electrică și ce trebuie să conțină documentele – MODEL declarație

ANRE a prezentat, așa cum anunțase, un model de declarație pe proprie răspundere pentru consumatorii care au mai mult de un loc de consum.

Prin această declarație, care trebuie remisă furnizorului, consumatorii casnici declară practic la ce loc de consum vor să li se aplice nivelul cel mai avantajos de plafonare, urmând ca la celelalte locuri de consum să plătească 1,3 lei/kWh.

Plafonare cu declarație pe proprie răspundere

Legea proaspăt promulgată de președinte, în ciuda criticilor venite de la actorii pieței de energie, a modificat OUG 119/2022 și se aplică de la 1 ianuarie 2023. În noua formă, plafonarea cea mai avantajoasă prețului energiei nu se va aplica decât pentru un loc de consum.

Cine deține mai multe locuri de consum (mai multe apartamente, case etc.) va avea plafonare de 0,68 lei/kWh,sau 0,8 lei/kWh doar pentru unul dintre ele – cel indicat în declarația pe proprie răspundere. Pentru restul va plăti 1,3 lei/kWh.

Ce prevede legea privind declarația pe proprie răspundere pentru energie electrică?

”Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, se arată în forma finală a legii energiei.

De asemenea, trebuie să depună declarație și clienţii finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, familiile monoparentale și care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ. Restul clienţilor casnici beneficiază de preţ plafonat în mod automat fără alte formalităţi – deci nu trebuie să depună declarația.

Citește și:  Un licean de 18 ani din Bacău a făcut infarct în urma rapelului cu vaccinul Pfizer

ANRE a prezentat acum și modelul acestei declarații pe proprie răspundere. Oficialii spun că poate fi depusă la furnizorii de energie atât în format fizic, cât şi în format electronic. Nu este clar cum va fi completată, dat fiind că declarația prezentată de ANRE nu pare destinată clienților casnici care au mai multe locuri de consum. Din documentele prezentate de ANRE pare că aceștia ar trebui mai degrabă să depună cererea, doar că legea se referă explicit la declarație.

Când trebuie depusă declarația pe proprie răspundere pentru energie electrică?

Cu o lună înainte. Practic, clienții vizați care nu o vor depune în decembrie 2022 nu vor avea parte de nivelul cel mai avantajos de plafonare în ianuarie 2023.

Cine o depune abia în ianuarie va beneficia de nivelul cel mai avantajos de plafonare în februarie și așa mai departe.

Ce se întâmplă dacă un consumator casnic nu depune declarația pe proprie răspundere pentru energie electrică?

Teoretic, va plăti cel mai mare plafon, adică 1,3 lei/kWh pentru toate locuri de consum, în loc să plătească 0,68 lei/kWh,sau 0,8 lei/kWh pentru un loc de consum.

Potrivit calculelor ANRE, ar fi vorba de circa 900.000 de clienți care trebuie să depună declarația pe proprie răspundere. Furnizorii nu sunt însă mulțumiți, atât din cauza volumului de documente pe care îl vor avea de procesat, cât și din cauza neclarităților din lege.

Ei susțin că nu au niciun fel de instrument de verificare și nu pot refuza acordarea plafonării, chiar dacă consumatorul a depus declarații pe proprie răspundere pentru mai multe locuri de consum.

Citește și:  Ce se întâmplă cu declarația pe proprie răspundere pentru energie. Guvernul urmează să ia miercuri, 28 decembrie, decizia

 

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close