Chinezii vor avea dreptul să aibă trei copii – Europa News
Asia

Chinezii vor avea dreptul să aibă trei copii

China urmează să suprime limita de doi copii pe cuplu şi să autorizeze familiile să aibă până la trei copii, porivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă, relatează AFP, potrivit news.ro.

Această decizie intervine la câteva săptămâni după publicarea rezultatului unui ultim recensământ care se efectuează din zece în zece ani, potrivit căruia China – ţara cu cea mai mare populaţie din lume – înregistrează o scădere puternică a ratei natalităţii.

”În urma unei îmbătrâniri a a populaţiei (…), un cuplu este autorizat să aibă trei copii”, a anunat China Nouă, care citează concluzii ale unei reuniuni a Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC), condusă de către preşedintele chinez Xi Jinping.

La începutul lui mai, rezultatele unui recensământ realizat în 2020 relevau o îmbătrânire mai rapidă decât cea prevăzută a populaţiei.

În 2020, un an marcat de epidemia covid-19, numărul naşterilor a scăzut la 12 milioane, de la 14,65 milioane în 2019.

Rata natalităţii în 2020 (10,48 la 1.000) a scăzut la cel bmaimic nivel de la înfiinţarea Chinei comuniste, în 1949.

După trei decenii de ”politică a copilului unic”, China şi-a relaxat reglementările în 2016 şi i-a autorizat pe toţi chinezii să aibă un al doiea copil.

Însă nu a reuşit sărelanseze natalitatea.

Motivele scăderii natalităţii sunt multiple, între altele o scădere a numărului căsătoriilor, o scumpire a locuinţelor şi educaţiei sau o fertilitate mai tardivă a femeilor, care îşi privilegiază mai mult cariera.

La celălalt capăt al piramidei vârstelor, China înregistra în 2020 peste 264 de milioane de persoane în vârstă de peste 60 de ani – de patru ori mai mult decâît populaţie Franţei.

Citește și:  China a blocat accesul echipei de experți care studiază originea pandemiei de coronavirus.

Acest grip de vârstă constituie 18,7% din totalul populaţiei – o creştere cu 5,44 puncte procentuale faţă de recensământul din 2010.

Invers, populaţia aflată la vârsta activă (15-59 de ani) mai reprezintă doar 63,35% din totalul populaţiei – o scădere cu 6,79 de puncte în zece ani.

În martie, Parlamentul chinez a adoptat o lege privind o creştere treptată a vârstei pensionării în următorul cincinal, spre marea nemulţumire a unei bune părţi a opiniei publice.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close