Asia

China sfidează ordinea mondială acţionând ‘mai represiv şi mai agresiv’

Asculta informatia

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a afirmat că China sfidează ordinea mondială acţionând „mai represiv” şi „mai agresiv”, potrivit unui interviu difuzat duminică de canalul CBS, notează AFP, potrivit agerpres.

„Ceea ce am văzut în ultimii ani este că China acţionează mai represiv acasă şi mai agresiv în străinătate. Este un fapt”, a declarat Antony Blinken, în cursul emisiunii „60 Minutes” a postului de televiziune american.

China este „singura ţară din lume având capacitatea militară, economică, diplomatică de a submina sau contesta ordinea bazată pe regulile care ne sunt atât de dragi şi suntem hotărâţi să o apărăm”, a continuat şeful diplomaţiei de la Washington.

„Vreau să fiu foarte clar. Scopul nostru nu este să oprim China, să o frânăm, să o limităm. El este de a menţine această ordine bazată pe reguli pe care China o sfidează”.

Aceste afirmaţii au intervenit după ce preşedintele american, Joe Biden, a dat asigurări miercuri, în primul său discurs în faţa Congresului, că „nu va căuta conflictul cu China”, dar va fi „pregătit să apere interesele americane în toate domeniile”.

Tensiunile dintre cele două puteri au fost recurente în ultimii ani. Forţele armate chineze şi americane rivalizează pentru influenţă în Asia-Pacific, în special în Marea Chinei de Sud şi în vecinătatea Taiwanului. Antony Blinken a insistat, de asemenea, în martie, asupra „genocidului comis împotriva uigurilor majoritar musulmani” în regiunea chineză Xinjiang.

Citește și:  Cercetătorii chinezi și americani planificau să creeze noi coronavirusuri înainte de pandemie, arată o cerere de finanțare desecretizată
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + = 23

Close