AsiaOrientul mijlociu

China îndeamnă la calm şi reţinere în problema iraniană

China a făcut apel marţi la calm şi reţinere, după ce Iranul a anunţat că a reluat îmbogăţirea uraniului la 20% la o facilitate subterană, ceea ce încalcă acordul încheiat de Teheran în 2015 cu marile puteri, inclusiv cu Beijingul, relatează Reuters, si agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe Hua Chunying a atenţionat că problema nucleară iraniană, care este „extrem de complexă şi sensibilă”, se află într-un moment critic.

„China face apel la toate părţile să dea dovadă de calm şi reţinere, să-şi respecte angajamentele din acord şi să se abţină de la acţiuni care ar putea escalada tensiunile, precum şi să facă loc eforturilor diplomatice şi unei schimbări a situaţiei”, a declarat responsabila chineză în conferinţa de presă zilnică.

„Sarcina cea mai urgentă şi accesibilă pentru toate părţile este de a face presiuni asupra Statelor Unite să se întoarcă necondiţionat în acord şi să elimine toate sancţiunile aferente”, a adăugat Hua, menţionând că astfel acordul nuclear iranian va putea readus „pe calea cea bună”.

Iranul a anunţat luni lansarea procesului destinat să producă uraniu îmbogăţit la 20% în uzina subterană din Fordo, ceea ce reprezintă o încălcare a acordului internaţional din 2015 destinat să limiteze programul nuclear în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale ce afectau ţara. Anunţul a fost confirmat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Iranul a început să se detaşeze de principalele angajamente luate în cadrul acestui acord din mai anul trecut, în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a retrage unilateral SUA din acordul de la Viena, urmată de reinstituirea unor sancţiuni severe americane.

Anunţul reluării îmbogăţirii uraniului la 20% riscă să torpileze definitiv documentul, în timp ce venirea la Casa Albă a preşedintelui democrat Joe Biden a dat speranţa unei salvări a acordului după ani de presiune maximă din partea lui Donald Trump împotriva Teheranului. 

Citește și:  Departamentul de Stat: Cercetătorii de la Institutul din Wuhan aveau simptome COVID19 în toamna lui 2019
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close