Europa

China a diminuat semnificativ investiţiile în Europa

Investiţiile Chinei în Europa au fost semnificativ mai reduse anul trecut decât în anii anteriori, potrivit unui studiu publicat miercuri şi citat de DPA, conform agerpres.

Investiţiile directe din China în Uniunea Europeană şi Marea Britanie au scăzut cu 45% faţă de anul anterior la 6,5 miliarde de euro (7,8 miliarde de dolari), potrivit unei examinări comune a Grupului Rhodium şi institutului Merics din Berlin.

Aceasta marchează cele mai scăzute niveluri în zece ani.

Germania, Franţa şi Marea Britanie rămân cele mai importante ţări din Europa ca obiective pentru investiţii directe din China, cu Germania în top.

Marea Britanie, pe locul trei, a înregistrat o scădere de 77% în investiţii directe din China.

În schimb, Polonia a devenit anul trecut un nou beneficiar important, după o mare achiziţie.

Tendinţa pare să continue şi în acest an, cu investiţii chineze ce scad în continuare în primul trimestru, notează studiul.

Europa este încă o destinaţie atractivă pentru investiţii, dar perturbările în curs din cauza pandemiei, barierele ridicate pentru ieşirile de capital din China şi obstacolele majore de reglementare din Europa contribuie la niveluri mai scăzute de investiţii chineze, potrivit studiului.

Mai multe ţări din UE, inclusiv Italia, Franţa, Polonia şi Ungaria, şi-au întărit mecanismele de screening pentru investiţii directe din ţări terţe, ceea ce înseamnă că mai multe achiziţii chineze nu s-au finalizat.

Relaţiile tensionate şi deteriorate dintre UE şi China ar putea crea probleme suplimentare pentru investitorii chinezi în viitor, a apreciat Merics.

Citește și:  Croaţia: Incă două seisme puternice azi dimineaţă
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close