Celebru neurolog român: ”Obligația vaccinării nu poate exista în România” – Europa News
Romania

Celebru neurolog român: ”Obligația vaccinării nu poate exista în România”

Șeful Clinicii de neurologie de la Institutul Național de Neurologie și Boli Cardiovasculare București, prof.dr. academician Constantin Popa, susține că certificatul verde nu poate fi impus în România, deoarece nu permite Constituția. Potrivit acestuia, nici vaccinarea nu poate fi obligatorie. În ce privește contraindicațiile pentru vaccinare, acestea nu pot fi stabilite decât individual, în funcție de afecțiunea pacienților.

În România nu pot fi obligatorii nici certificatul verde și nici vaccinarea, arată prof. dr. academician Constantin Popa. ”Certificatul verde este în anumite țări obligatoriu, știu foarte bine ce este în Franța, ce este în Germania, acolo este o decizie statală, politică, cu caracter social. La noi nu se poate. Constituția nu permite așa ceva. Lucrurile sunt foarte delicate. Obligativitatea vaccinării nu poate să existe la noi în țară”, ne spune prof. dr. academician Constantin Popa. În ce privește contraindicațiile pentru vaccinarea anti-Covid, reputatul neurolog consideră că, în cazul unui pacient cu comorbidități riscante, medicul poate să îi propună se se mai gândească înainte de a se vaccina. Nu există contraindicații la modul general, ci în funcție de fiecare pacient, arată prof. dr. academician Constantin Popa.

”Sunt situații în care vaccinul anti-Covid nu se poate face, dar asta se întâmplă foarte rar. Medicul nu poate da scutire de vaccinare, ci doar recomandare că există un risc pentru boala respectivă pe care o are pacientul. Medicul nu-l poate împiedica să se vaccineze, dar obligația medicului este să-l avertizeze că există un risc. Există în patologia neurologică și în toate specialitățile cazuri de acest gen. Dar nu putem generaliza. Dacă vine unul la mine și știu că există un risc de coagulare, că are o boală de plămâni, cum pot să-i fac eu vaccinul? Este nedrept pentru populație, îi zăpăcește pe toți, mai ales că nu toți medicii sunt familiarizați cu toate problemele, trebuie să citești foarte mult, să știi biologie, să știi genetică și să cunoști, mai ales, domeniul tău. Că sunt unii care dau și sfaturi nepotrivite”, ne-a declarat prof. dr. Constantin Popa.

Citește și:  GERMANIA: Elevii vor fi vaccinați odată cu începerea școlii din toamnă

Mortalitatea în Covid este mică

Vaccinarea nu este obligatorie, cu excepția unor boli ca poliomelita, extrem de gravă, când lumea nu a fost întrebată dacă vrea sau nu să fie vaccinată, afirmă prof. dr. academician Constantin Popa. ”Dar în Covid mortalitatea este mică. Lumea nu a înțeles că se moare și pentru faptul că, dacă te-ai infectat cu Covid și faci formă activă, toate bolile pe care le ai se agravează și mori de altceva. Ar trebui să se prevadă o obligativitate condiționată a vaccinării, în condițiile în care omul este informat, să știe ce îl așteaptă. Pacientul trebuie să fie examinat de către medic. Ar trebui ca cei care se vaccinează să-și facă analize înainte. În momentul în care pe mine m-ar reclama cineva că am dat un certificat în care nu recomand vaccinarea eu mă pot apăra, că sunt stăpân pe mine. E o răspundere foarte mare pe care o avem noi. Aceasta este problema cea mai grea pentru noi, medicii. Cei mai mulți merg pe demersul ușor, spun că sunt probleme, nu se știe, mai bine nu. Și omul se orientează, pentru că tendința este să nu se expună, mai ales că există o părere, generală aproape, de rezervă față de vaccin”, ne-a mai precizat prof. dr. academician Constantin Popa.

SURSA

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close