Polonia

Ceea ce se întâmplă în Polonia creează un precedent periculos pentru întreaga Europă: Dictatura în numele liberalismului își atinge apogeul

Polonia a fost în mod repetat înaintea timpului său. Acum, Donald Tusk inițiază o tendință care anunță o nouă eră a dictaturii liberale în Europa, titrează Brussels signal.

Primăvara Națiunilor de la 1848 a izbucnit în Polonia cu zece ani înaintea restului Europei. Mișcarea Solidaritatea a fost prima care a dat startul unui șir de revoluții colorate împotriva totalitarismului sovietic. Polonia a făcut primele reforme de piață și a arătat Europei postcomuniste calea spre capitalism. Jaroslaw Kaczynski a format primul guvern naționalist din UE. Iar acum, dușmanul său de moarte, Donald Tusk, le arată elitelor liberale cum să înăbușe mișcările anti-sistem din Europa.

În cele mai fierbinți zile de ianuarie ale tumultoasei schimbări de putere din Polonia, liderul coaliției de stânga-liberale, Donald Tusk, a declarat în cadrul conferinței de presă că nimic nu va opri marșul său de revendicare a democrației: „Coaliția noastră este ca un pumn”, a proclamat el. Iar pumnul său este cel mai simbolic pentru natura noilor guverne din Polonia.

La o lună de la preluarea puterii, coaliția nu a prezentat niciun program original și nicio reformă economică sau fiscală semnificativă. Dar a reușit să încarcereze doi parlamentari din opoziție și să le revoce mandatele, ignorând grațierea lor prezidențială și decizia Curții Constituționale.

De asemenea, au confiscat sediile radioului și televiziunii publice împotriva verdictului Curții, au înființat mai multe comisii de anchetă cu scopul de a condamna și mai mulți membri ai fostului guvern, au anunțat anularea unor investiții semnificative în infrastructură și au declarat inexistentă una dintre camerele Curții Constituționale. Și toate acestea sub pretextul „resuscitării” democrației.

Citește și:  Polonia se va opune prin veto recunoașterii părinților de același SEX

Democrația oferă, de asemenea, o scuză pentru a ocoli anumite legi și pentru a suspenda reglementările incomode. Declarațiile spumoase ale prim-ministrului Tusk și cuvintele ministrului justiției –  „Vom asigura democrația, dar mai trebuie să găsim baza legală pentru a face acest lucru” – au devenit virale pe internetul polonez și simbolizează acest guvern. Tot ceea ce liberalii au acuzat guvernul de dreapta al lui Jaroslaw Kaczynski în ultimii opt ani, și chiar mai mult, noua coaliție a realizat în doar o lună.

De data aceasta lipsește doar vocea Comisiei Europene și a instituțiilor internaționale. Ursula von der Leyen, care a criticat și amenințat guvernul de dreapta cu noi sancțiuni aproape în fiecare lună, nu a vorbit despre abuzul de putere al lui Tusk.

Dar nici ea, nici instituțiile UE nu monitorizează acum cu atâta sârguință statul de drept în Polonia. De data aceasta, organizațiile internaționale care apără libertatea presei și drepturile jurnaliștilor nu au găsit niciun motiv pentru a se pronunța.

Comisia Helsinki a luat cuvântul o singură dată, dar numai pentru a protesta față de numirea celor doi deputați încarcerați ca prizonieri politici. Această indiferență ciudată față de abuzurile de putere ale noului guvern se explică prin necesitatea unei acțiuni ferme de restabilire a democrației. Aceasta amintește mai degrabă de Karl Marx, care își încheia Manifestul comunist cu cuvintele: „scopurile noastre nu pot fi atinse decât prin răsturnarea forțată a tuturor condițiilor sociale existente”.

În contrast cu revoluția marxistă totală, Tusk oferă ceva de genul unei stări de urgență selective. El declară anumite instituții selecte ca fiind incapabile să ia decizii; proclamă nulitatea hotărârilor judecătorilor aleși și suspendă drepturile constituționale. Trece peste privilegiile prezidențiale speciale atunci când, fără aprobarea prezidențială sau un ordin judecătoresc, poliția intră în palatul prezidențial în căutarea unor deputați condamnați.

Citește și:  Polonia se pregătește să interzică avorturile aproape în totalitate

Donald Tusk deschide un capitol nou și chiar mai haotic în istoria democrației poloneze.

Cu toate acestea, el stabilește noi precedente pentru guvernele liberale din întreaga Europă, din ce în ce mai nesigure de rezultatul alegerilor europarlamentare din iunie. Dacă nicio instituție europeană nu vine în apărarea drepturilor constituționale în Polonia, aceleași instrumente pot fi folosite peste șase luni în alte țări.

Tribuna.US

Tags

Articole similare

Close