Cea mai ‘VACCINATĂ’ ţară din lume impune din nou restricţii! Preşedintele vrea ca masca să fie OBLIGATORIE! – Europa News
Europa

Cea mai ‘VACCINATĂ’ ţară din lume impune din nou restricţii! Preşedintele vrea ca masca să fie OBLIGATORIE!

Portugalia, aflată în fruntea ţărilor cu cea mai mare rată de vaccinare din lume împotriva COVID-19, intenţionează să introducă noi restricţii, printre care purtarea măştii sanitare în exterior, pentru a face faţă unei recrudescenţe a epidemiei marcată de o creştere a spitalizărilor şi a numărului de cazuri, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele Republicii Portugalia, Marcelo Rebelo de Sousa, a apărat marţi seara reintroducerea obligativităţii de a purta mască în exterior. „Pare un lucru evident”, a declarat el în faţa jurnaliştilor în timpul unui eveniment la Lisabona.

Această măsură, instaurată în octombrie 2020, a fost ridicată pe 13 septembrie anul trecut. Portul măştii rămâne cu toate acestea recomandat în cazul unor adunări sau în imposibilitatea de a respecta distanţarea socială.

În prezent, numărul de noi cazuri zilnice s-a stabilizat în Portugalia la circa 1.600, în condiţiile în care „în urmă cu un an, aveam între 5.000 şi 6.000 de cazuri”, în timp ce numărul de decese „este mai mic de 20, comparativ cu cele 80″ (înregistrate în urmă cu un an), a amintit preşedintele portughez.

Premierul socialist Antonio Costa a lăsat la rândul lui să se înţeleagă, marţi, că ţara ar putea restabili unele măsuri, în special odată cu apropierea sărbătorilor de sfârşit de ani, în faţa creşteri numărului de cazuri în Europa.

La fel ca numărul de noi contaminări zilnice, care au înregistrat un vârf de 1.816 sâmbătă, şi spitalizările s-au înmulţit. Marţi, Portugalia număra 486 de persoane spitalizate, dintre care 80 la terapie intensivă.

”Trebuie să încercăm să acţionăm acum astfel încât să atingem perioada de Crăciun cu mai puţină teamă. Cu cât mai târziu acţionăm, cu atât mai mari sunt riscurile”, a subliniat Costa. El a precizat că este improbabil ca guvernul să reintroducă un lockdown şi că noile măsuri sunt menite să ”perturbe vieţile oamenilor cât mai puţin posibil”.
Guvernul portughez va decide măsurile ce vor fi luate după o reuniune prevăzută să aibă loc vineri, cu participarea unor experţi ştiinţifici.

Citește și:  ESTONIA: Proteste împotriva noilor restricţii anti-COVID-19

Autorităţile portugheze continuă să îndemne persoanele de peste 65 de ani să facă o a treia doză de vaccin. Puţin peste 86% din populaţia Portugaliei este vaccinată cu schemă completă.

Cu o populaţie de 10 milioane de locuitori, Portugalia a înregistrat de la începutul pandemiei mai mult de 1,1 milioane de contaminări şi 18.274 de decese.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close