America

Casa Albă încearcă să rectifice, după ce Biden evocă o ”incursiune minoră” a Rusiei în Ucraina şi este acuzat de republicani că se resemnează în faţa unui atac rus

Asculta informatia

Casa Albă a încercat să clarifice o declaraţie a preşedintelui Joe Biden, care a vorbit într-o conferinţă de presă despre o ”incursiune minoră” a Rusiei în Ucraina, după ce opoziţia republicană i-a reproşat că minimalizează un eventual atac în această ţară, relatează AFP.

Rusia se va confrunta cu ”un dezastru” dacă invadează Ucraina, a ameninţat Joe Biden în această conferinţă de presă, pe care a susţinut-o miercuri seara, cu o zi înainte să împlinească un an de când s-a instalat la Casa Albă.

”Va fi un dezastru pentru Rusia dacă invadează şi mai mult Ucraina”, a subliniat preşedintele Statellor Unite, avertizând cu privire la pierderi umane ”grele” pe câmpul de luptă şi cu privire la sancţiuni ”dure” fără precedent vizând economia rusă.

Dacă Rusia atacă Ucraina, situaţia ar putea ”scăpa de sub control”, şi-a exprimat el îngrijorarea.

Întrebat despre intenţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, el a răspuns, ezitând în a-şi alege cuvintele.

”Cred că nu vrea, în continuare, un război la scară mare”, a răspuns el.

Însă Putin ”va testa Occidentul”, a apreciat el.

”Cred că va pătrunde în Ucraina într-un fel sau altul, va trebui să facă ceva”, a preconizat el, fără să facă alte precizări.

Reacţia şi unitatea Occidentului vor depinde de ceea ce va face Moscova, a recunoscut Joe Biden.

”Dacă este o incursiune minoră”, membrii NATO riscă să se împartă pe tema amplori ripostei.

”Însă dacă fac ceea ce sunt capabili cu forţele pe care le-au comasat la frontieră, va fi un dezastru pentru Rusia”, a insistat Biden.

Între sancţuni, el a sugerat că Moscova ar putea să fie lovită la portofel.

Citește și:  Încă un atac armat în SUA-Doi polițiști din Philadelphia au fost împușcați

”Dacă invadează, ei vor plăti. Nu vor mai putea trece prin bănci, nu vor mai putea face tranzacţii în dolari”, a ameninţat Biden.

Această formulare ambiguă cu privire la o incursiune ”minoră” a provocat critici aprige ale opoziţiei republicane, care i-a reproşat preşedintelui democrat faptul că se se resemnează în faţa unui atac rus.

După ce majoritatea site-urilor de ştiri americane au titrat ”Biden estimează că Rusia va invada Ucraina”, Casa Albă a depus imediat eforturi să rectifice.

”Dacă forţe militare ruse trec frontiera în Ucraina, asta înseamnă o nouă invazie”, care va antrena o reacţie dură, a subliniat Casa Albă.

Un asemenea atac va antrena ”un răspuns rapid, dur şi unit al Statelor Unite şi aliaţilor noştri”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Preşedintele american a întins însă mâna revendicărilor Rusiei, care cere garanţii cu privire la faptul că Ucraina nu va adera niciodată la NATO şi că Occidentul nu va desfăşura armament strategic pe teritoriul Ucrainei.

În privinţa garanţiilor, Biden a subliniat că este puţin probabil ca Ucraina să devină un stat membru al NATO în viitorul apropiat. În principiu, această poziţie nu închide uşa aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.

Cu privire la o desfăşurare de armament stratgic în Ucraina, Biden a declarat că ”putem găsi o soluţie”, pe baza reciprocităţii, a subliniat el.

Joe Biden a dat asigurări că un summit privind Ucraina, cu Vladimir Putin, este o ”posibilitate”.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − 47 =

Close