Romania

Când și cum s-a realizat reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român

Asculta informatia

În cadrul proiectului “Repararea infrastructurii de navigație pe Canalul Bega”, cu finanțare europeană prin IPA Interreg CBC România-Serbia, al cărui lider de proiect a fost ABA Banat, obiectivul părții române a fost de a reabilita în totalitate nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român, care are valoare de patrimoniu național, fiind construit în perioada 1912-1915.

Construcțiile și echipamentele erau cele “originale” (de la 1915). Având în vedere lipsa aproape totală a intervențiilor majore sau chiar a întreținerii uzuale, atât construcțiile dar mai ales echipamentele hidro-mecanice erau într-o stare avansată de uzură.
De-a lungul timpului au existat mai multe acțiuni de refacere și punere în siguranță a nodului hidrotehnic:

✅În anul 1988 a fost promovată investiția de reparație capitală a nodului hidrotehnic. Într-o primă etapă au fost proiectate, confecționate și achiziționate echipamentele hidromecanice și piesele înglobate necesare, dar, ulterior, după 1989, din lipsă de fonduri, investiția a fost sistată.

✅În 2014 s-a reușit devierea apei prin ecluză pentru punerea la uscat a barajului stăvilar. Finanțarea lucrării a venit de la Banca Mondială.

✅În 2017 a fost primită finanțarea europeană prin IPA Interreg CBC România-Serbia, pentru reabilitarea nodului hidrotehnic.

✅În 2019 au început lucrările de reparații și reabilitare la barajul stăvilar (cu finanțarea IPA). Acestea s-au finalizat în vara anului următor.

✅În 2020 au început lucrările de punere la uscat a ecluzei și de reabilitare a ecluzei (cu finanțare IPA). Acestea s-au finalizat în 2022.

😀Odată cu realizarea acestui proiect, a început transformarea Canalului Bega într-o destinație dorită pentru experiențele turistice pe calea apei pe care le poate oferi.

Apele Române Banat

Citește și:  Cinismul de pe Ro Vaccinare: Mândria de a fi cobai testand SERUL UCIGAS Anti-COVID
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 + = 57

Close