BulgariaEstonia

“Bulgaria mai are nevoie de o evaluare prin MCV înainte de a intra în spaţiul Schengen”- Mark Rutte

Asculta informatia

Premierul olandez Mark Rutte a declarat joi pentru Euractiv că Bulgaria mai are nevoie de o evaluare prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei (MCV) înainte de a intra în spaţiul Schengen, potrivit agerpres

„Avem nevoie de două lucruri de la Bulgaria, în primul rând un mecanism de monitorizare încheiat pentru aderarea la Schengen şi, în al doilea rând, o evaluare nouă în baza MCV. Pot fi făcute în perioada verii. Şi dacă este posibil Bulgaria poate adera. Nu este un ‘nu’, este un ‘nu acum’ „, a declarat Rutte.

Încetarea monitorizării Bulgariei prin MCV a fost anunţată în octombrie 2019 de comisia Juncker. Pentru România monitorizarea a continuat până în noiembrie acest an.

Între timp, preşedintele bulgar Rumen Radev a spus pe marginea summitului UE că termenul-limită pentru aderarea ţării sale la UE trebuie să fie octombrie 2023, exprimându-şi însă speranţa că acest lucru s-ar putea petrece chiar mai devreme.

Aderarea Bulgariei şi României la zona Schengen a fost blocată de Austria şi de Olanda pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.

„Avem tot mai mult sprijin şi sunt convins că vom fi acceptaţi până în octombrie cel mai târziu. Bineînţeles, vom face tot posibilul să accelerăm acest termen-limită”, a mai spus Radev.

Citește și:  Bulgaria se opune unui embargo petrolier împotriva Rusiei dacă nu va primi o derogare
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 + = 44

Close