RomaniaSanatate

HALUCINANT! Arafat nu vrea sa înțeleaga ce i-au spus epidemiologii de la INSP

Conducerea Institutului Național de Sănătate Publică consideră că excluderea celor care au trecut prin boală din categoria imunizaților a fost o greșeală de comunicare. Reprezentanții INSP susțin că Raed Arafat nu a înțeles bine despre ce este vorba și că urmează să-i explice din nou secretarului de stat cum stă treaba cu imunizații natural, pentru a modifica legislația.

Din toate deciziile de așa-zisă relaxare a restricțiilor lipsesc, din lista beneficiarilor, tocmai cei mai imuni dintre cetățeni, adică aceia care au trecut deja prin boală. Reprezentanții conducerii Institutului Național de Sănătate Publică le-au explicat medicilor din țară că a fost o greșeală de comunicare la nivel instituțional și că secretarul de stat Raed Arafat nu ar fi înțeles despre ce este vorba. În acest sens, în zilele următoare, INSP-ul va face demersuri pentru includerea în categoria celor care pot participa la diferite evenimente și a cetățenilor care au trecut prin Covid.

Potrivit Ordinului pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului culturii și al ministrului sănătății nr. 3.245/1.805/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii, la evenimentele din acest sector pot participa doar persoanele vaccinate și cele cu teste Covid negativ.

”Participarea la evenimente culturale este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore. Organizarea spațiului în aer liber trebuie făcută astfel încât să permită prezența a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană. În cazul în care locația este organizată cu scaune mobile (sau pufuri), acestea vor fi poziționate de către organizator astfel încât să asigure o suprafață de 2 mp pentru fiecare persoană”, se arată în Ordin.

Citește și:  Adevărul despre activitatea lui Raed Arafat: ”Și eu am omorât oameni!” Dezvăluiri șocante din secția ATI COVID a Spitalului Județean Sibiu

Măsuri care frizează ridicolul

Prin același Ordin, ministrul Culturii și ministrul Sănătății au decis ca și la evenimentele de tip drive-in să participe doar vaccinații sau testații. Astfel, accesul la eveniment se va face exclusiv cu autoturismul, cu condiția ca ocupanții unui autovehicul să fie membrii aceleași familii sau grupuri de până la 4 persoane, iar participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore. Totodată, la intrarea în locație se va verifica temperatura celor din autoturism, fiind lăsate în incintă doar persoanele care au temperatura de maximum 37,3°C. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces. Organizatorul evenimentului va asigura verificarea dovezilor medicale prezentate de către fiecare participant, pentru îndeplinirea condițiilor de acces. Minorii vor fi exceptați de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării la spectacol și de la verificarea în Registrul electronic național de vaccinare, iar cei peste 5 ani vor purta mască.

S-a accelerat imunizarea

Dr.Oana Mihaela Secară ne spună că atât vaccinații, care au făcut și ei boala, cât și varianta mai contagioasă a virusului, care a circulat la noi, au grăbit imunizarea populației. ”Situația este staționară, avem în tot spitalul Onești cam 10 pacienți pozitivi și am avut și unul singur la ATI, iar acum avem trei. Până la jumătatea lui iunie, dacă situația continuă așa, am putea ajunge la cazuri sporadice, ceea ce înseamnă sfârșitul pandemiei și ridicarea stării de alertă. Oricum, imunizarea s-a produs la un nivel de peste 60%, asta și datorită vaccinaților, care au făcut boala și au transmis-o, dar și datorită circulației unei variante mai contagioase, care a grăbit imunizarea”, ne-a declarat dr.Oana Mihaela Secară.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close