EuropaUngaria

Budapesta şi statul de drept: ‘NU trebuie folosit ca instrument de ŞANTAJ POLITIC în UE’

Statul de drept este o prioritate în UE, dar atunci când se desfăşoară la nivelul declaraţiilor politice poate fi uşor transformat într-un ”stat al şantajului”, a declarat luni la postul de radio Kossuth ministrul ungar al justiţiei Judit Varga (foto), comentând pe tema rapoartelor privind statul de drept în ţările membre promise pentru săptămâna aceasta de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite  agerpres.

Experienţa ultimilor ani a arătat că opiniilor guvernelor naţionale nu li se acordă atâta atenţie cum li se acordă pseudo-dovezilor construite pe baza aprecierilor făcute de mai multe ONG-uri, a remarcat ea.

Statul de drept nu este un concept exact, ci rezultatul unor evoluţii de-a lungul istoriei, iar acesta poate fi evaluat numai printr-un dialog între statele membre care se respectă reciproc şi ”nu trebuie folosit ca instrument de şantaj politic” , a indicat ministrul ungar.

Ungaria este deplin de acord că statul de drept este o prioritate, dar când este folosit ca instrument de şantaj pentru diverse scopuri politice, atunci statul de drept se termină, a continuat ea. Dacă sunt introduse sancţiuni financiare fără precizarea standardelor care trebuie îndeplinite, atunci statul de drept ajunge la sfârşit, a insistat Judit Varga, amintind că statele membre nu au acordat astfel de prerogative Comisiei Europene în momentul aderării lor la UE.

Ungaria şi Polonia au ameninţat cu blocarea viitorului buget multianual al UE şi al fondului european de redresare post-pandemie dacă vor fi introduse condiţionalităţi privind statul de drept. Premierii polonez şi ungar, Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki, au declarat după summitul european din iulie la care au fost convenite aceste pachete financiare că au împiedicat stabilirea unor condiţii politice pentru accesarea fondurilor europene, însă unii lideri vest-europeni au susţinut contrariul.

Citește și:  Viktor Orbán: Dacă vrem să păstrăm integritatea Uniunii Europene, liberalii trebuie să respecte drepturile celor care nu sunt liberali
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close