Brazilia

Bolsonaro, după publicarea raportului unei comisii de anchetă: ‘Nu suntem vinovaţi de absolut nimic’

Asculta informatia

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a reacţionat sfidător miercuri la acuzaţiile dure care i-au fost aduse de o comisie de anchetă a Senatului privind politica sa în timpul pandemiei care s-a soldat cu peste 600.000 de morţi în ţara sa, dând asigurări că nu este „vinovat de absolut nimic”, relatează AFP, potrivit agerpres

„Nu suntem vinovaţi de absolut nimic, ştim că am făcut ceea ce trebuia de la început”, a declarat el în cadrul unei ceremonii din statul Ceara (nord-est), după ce CPI a cerut inculparea sa pentru zece infracţiuni, printre care cea de „crime împotriva umanităţii”.

„La finalul a şase luni de lucrări intense, această Comisie parlamentară a adunat probe care arată că guvernul federal (…) a acţionat cu lentoare în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, expunând deliberat populaţia unui risc real de infectare în masă”, se menţionează în raportul de aproape 1.200 de pagini al omisiei de anchetă.

Formată din senatori de diverse orientări politice, comisia a dat un verdict devastator pentru şeful statului, cerând inculparea sa pentru „şarlatanism” sau „proastă administrare”.

Comisia – calificată de Bolsonaro drept „mascaradă” – a fost teatrul unor audieri agitate, cu mărturii emoţionante şi dezvăluiri zguduitoare privind experimente pe „cobai umani” cu remedii ineficiente.

Pentru senatori, infracţiunile citate în raport sunt „intenţionate”, guvernul Bolsonaro decizând în mod deliberat să nu ia măsurile necesare pentru limitarea circulaţiei virusului.

Acuzaţii foarte grave, care vor avea o semnificaţie mai degrabă simbolică pentru moment, preşedintele de extremă dreapta beneficiind de suficientă susţinere în Parlament pentru a evita declanşarea unei proceduri de destituire. La fel, procurorul general Augusto Aras, un aliat al lui Bolsonaro, poate bloca orice inculpare.

Citește și:  Brazilia: Temperaturi scăzute și ninsoare în sudul ţării

Comisia de anchetă a cerut, de asemenea, inculparea a patru miniştri şi doi foşti miniştri. Cei trei fii mai mari ai preşedintelui au fost de asemenea vizaţi de CPI, pentru „incitare la infracţiuni” prin intermediul difuzării de informaţii false.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2

Close