Religie

Biserica Catolică, zguduită de un nou raport legat de ABUZ si PEDOFILIE

Asculta informatia

LE NOUVEL OBSERVATEUR (Franţa). Membrii ai clerului au fost raportați ca fiind autori de agresiuni asupra minorilor cu vârsta sub 15 ani în 100 de cazuri diferite, între 2017 și 2020.

Preoții sunt implicați în aproape o treime din actele de pedocriminalitte înregistrate în Polonia în anii 2017-2020, a declarat marți, 27 iulie Comisia de stat, care a studiat peste 300 de cazuri pe această perioadă.

„Comisia de stat pentru pedofilie tratează 100 de cazuri în care un membru al clerului a fost raportat ca autoral agresiunii sexuale asupra unui copil cu vârsta sub 15 ani”, a declarat Comisia, în primul său raport privind un total de 345 de cazuri, prezentat presei.

În această categorie, Comisia a depus la parchet 55 de cereri de punere sub acuzare, inclusiv 36 referitoare la nesemnalarea la autoritățile competente a cazurilor de infracțiuni cu copii. În 35% din cazuri, autorii sunt membri ai familiei victimelor, a indicat comisia.

Creată în 2019, comisia a prezentat, de asemenea, în raportul său o serie de recomandări legislative menite să accelereze procedurile și să protejeze mai mult victimele infracțiunilor cu copii. Ea a mai indicat că nu a primit, în ciuda cererilor sale, nicio documentație referitoare la cazurile de pedocriminalitate din partea Bisericii.

„Până acum, am primit în mai multe rânduri asigurarea voinței de a coopera [din partea Bisericii], suntem foarte mulțumiți, dar nu am văzut încă această asigurare concretizată”, a declarat presei președintele Comisiei, Blazej Kmieciak.

La sfârșitul lunii iunie, în primul său raport, Biserica Catolică a dezvăluit că, din 2018, a primit câteva sute de noi plângeri pentru agresiuni sexuale asupra minorilor comise de membri ai clerului.

Citește și:  Polonia redeschide școlile primare

Cele două rapoarte vin într-un moment în care Biserica, foarte influentă din punct de vedere politic în Polonia, se confruntă cu o serie de acuzații, foarte mediatizate, de pedocriminalitate şi disimulare, un subiect tabu nu cu mult timp în urmă în această țară, considerată foarte atașată de credința catolică.

Din iulie 2018 până la sfârșitul anului trecut, 368 de cazuri de agresiune sexuală, comise între 1958 și 2020, au fost raportate Bisericii, potrivit raportului său. Potrivit Bisericii, 39% dintre plângeri s-au dovedit a fi întemeiate. Investigațiile continuă asupra a aproximativ 51% din celelalte cazuri, în timp ce 10% din plângeri au fost respinse, în special din cauza lipsei de credibilitate.

Un raport anterior al Bisericii a constatat că aproximativ 400 de clerici au agresat sexual copii și minori între 1990 și 2018.

O lungă serie de acuzații de agresiune sexuală a zguduit Biserica poloneză în ultimii ani, mai ales după lansarea documentarului viral „Nu spune nimănui” al jurnalistului Tomasz Sekielski.

De anul trecut, Vaticanul a sancționat opt ​​episcopi polonezi pentru acoperirea unor fapte de pedocriminalitate comise de membri ai clerului. (Rador)

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 6 =

Close